Po številnih vrstah svetovnih kuhinj, ki so v zadnjih desetletjih vsaj deloma prodrle tudi v naš prostor, vse pogosteje srečujemo tudi jedi z Bližnjega vzhoda. Ena takšnih je tudi šakšuka, po besedah Izraelcev najbolj izraelska jed, ki pa baje sploh ne izvira iz Izraela, temveč jo že od nekdaj poznajo številne judovske skupnosti iz Maroka, Grčije, Turčije, Libije… Ne glede na izvor in poreklo pa je šakšuka (njeno ime pomeni zmešati, pretresti) jed, ki se popolnoma sklada z našim podalpsko-sredozemsko-balkansko-panonskim okusom. Na las je namreč podobna satarašu z jajci. Še več, šakšuka je natanko to. Obenem pa bi jo težko ločili od madžarskega leča ali italijanske peperonate. Seveda z jajci, poširanimi ali pripravljenimi, kot narekuje recept. Vse omenjene jedi so v osnovi pripravljene iz pražene čebule, paradižnika in (tudi pekoče) paprike. Skoraj edino razliko poleg jajc naredijo začimbe, saj jed v Izraelu radi začinijo s koriandrom in kuminom, drugod pa s peteršiljem, timijanom, baziliko, origanom. Popotniški sladokusci to enostavno in poceni zelenjavno-jajčno enolončnico največkrat opišejo kot najokusnejši zajtrk Srednjega vzhoda.