V času, ko zorijo sladke jagode in uspevajo domači šparglji ter prva blitva, kmetje pa bodo že začeli pobirati slastni krompir rogljičaste oblike, med sladokusci izjemno cenjeni kresnik oziroma kifeljčar, okoli vogalov hiš in ob robovih gozdov že diši po bezgovih cvetovih. Mila in nežna je sladkobna aroma cvetov, s katerimi si lahko pripravimo okusno in poceni kosilo ter tudi zapletenejše sladke ali slane specialitete. Naberemo jih tik pred pripravo, vedno le v suhem vremenu, ko najbolj dišijo, in jih brez potrebe ne peremo, le odstranimo morebitne žužke, sicer bi z njih odplaknili tudi večji del omamne arome. Zanimivo je, da ob omembi bezga na sončni strani Alp najpogosteje pomislimo zgolj na dve stvari. Bezgov sirup ali šabeso in ocvrte bezgove cvetove, potem pa se kulinarična domišljija domala neha. Ampak dišeče drobne cvetove lahko dodamo tekočemu testu za praženec in omlete, umešanim pečenim jajcem in celo navadnemu jogurtu, s čimer jim požlahtimo okus. Trenutno najaktualnejša slana kombinacija bezga je seveda z vrtnimi šparglji, sladka pa z jagodami.