Imunoterapija se je pred kratkim začela uporabljati tudi kot nov pristop k zdravljenju raka. Med 35 sodelujočimi mladimi študenti iz devetih držav je strokovna komisija izbrala tri, ki so se najbolj izkazali pri prenosu usvojenega znanja v prakso.

To so Filip Ilievski z Univerze v Skopju, Makedonija, Klara Kropivšek z Univerze ETH Zürich, Švica in Mitja Pohlen s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani, Slovenija. Izbrali so tudi najboljšo ekipo, ki je svoje novo pridobljeno znanje najbolje prenesla v prakso. Zmagovalno ekipo so sestavljali Zorana Bugarin, Simone Detassis, Carina Hasenoehrl, Jure Kocman, Katja Olenik, Maja Šemanjski in Andrej Šterman.

Na letošnjem, že sedmem zaporednem Regijskem BioCampu so najbolj perspektivni mladi znanstveniki z naravoslovnega področja raziskovali izzive in priložnosti zdravljenja z imunoterapijo. Spoznali so nove pristope zdravljenja, ki jih ponuja to področje, in videli bolnikov pogled na možnosti zdravljenja.

Izkušeni strokovnjaki in menedžerji iz farmacije in gospodarstva so jim na tridnevnem dogodku predstavili tudi novosti v generični farmacevtski in biofarmacevtski industriji ter svetovne izkušnje v razvoju podobnih bioloških zdravil. Pomembna plat foruma je tudi spodbujanje podjetniškega razmišljanja, zato so sodelujoči na predavanjih in delavnicah spoznali možnosti za razvoj kariere v farmacevtski industriji, izvedeli, kako vzpostaviti in voditi lastno podjetje, ter se naučili razviti in lansirati biofarmacevtski izdelek.

Pet ekip je pridobljeno znanje in lastne ideje nato skušalo čim bolje pretvoriti v nove izdelke in storitve. S študijo primera so udeleženci strokovni komisiji pokazali način razmišljanja ter dokazali inovativnost in sposobnost konstruktivnega dela v ekipi. »Tudi letos so nas dosežki in znanje mladih znanstvenikov na Regijskem BioCampu popolnoma navdušili. Dokazali so izjemno inovativnost, pripravljenost na soočanje z novimi izzivi in odlično sodelovanje v timu. Pokazali so izjemen potencial in potrdili, da je prihodnost znanosti v dobrih rokah,« je svoje navdušenje nad udeleženci izrazila predsednica organizacijskega odbora Regijskega BioCampa dr. Darja Ferčej Temeljotov.

»Nad dogodkom sem navdušen, organizacija je bila brezhibna, navdušen sem bil predvsem nad predavatelji in tematiko dogodka. Sam prihajam iz znanstvenega področja in zame je bil velik izziv, kako razmišljati kot podjetnik in pripraviti poslovni načrt. Pri delu v skupini smo spoštovali našo raznolikost in dinamičnost ter na koncu skupaj pripravili dober projekt. Ta dogodek je še ena potrditev, da želim svojo kariero po končanem študiju nadaljevati v farmacevtski industriji,« je po dogodku povedal Filip Ilievski.

»Nad zmago sem bila kar malo presenečena, saj je nisem pričakovala. Vsi udeleženci so bili res izjemni. Delo v skupinah je bil izziv, s katerim smo se uspešno spopadli in s tem spoznali dejansko delo v farmacevtski industriji. Zame je bil najboljši del celotnega dogodka spoznavanje novih ljudi. Že od prvih trenutkov skupaj smo se začeli spoznavati in lahko rečem, da smo le po dveh dneh stkali pristne prijateljske vezi. Zagotovo so nas dodatno povezale tudi dolge delovne ure, ki smo jih skupaj preživeli ob delu v skupinah,« je dejala Klara Kropivšek.

»Regijski BioCamp je bila zame izjemna izkušnja. Študentje smo imeli edinstveno priložnost spoznati številne strokovnjake iz Leka, Sandoza in Novartisa. Vsem študentom, ki jih zanima farmacevtska industrija ali razmišljajo o podjetništvu v naravoslovnih znanostih, priporočam udeležbo na tem dogodku, saj je to izjemna priložnost za pridobivanje novega znanja in informacij,« je dejal Mitja Pohlen.

Predstavnica zmagovalnega tima Katja Olenik s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani je povedala: »Naša ekipa je bila ena bolj usklajenih in prav to je bil razlog za našo zmago. Osredotočili smo se na iskanje kompromisa med vsemi našimi idejami in na koncu se nam je celoten projekt izšel tako, kot smo pričakovali. Celoten dogodek je bil zame res pomembna izkušnja. Vsi smo prišli sem kot individualisti in seveda smo se želeli tako tudi izkazati. A danes lahko rečem, da je ekipna zmaga zame bolj pomembna kot individualna zmaga. Skupaj smo ustvarili zgodbo o tem, kako razviti izjemno idejo, kako pomemben je vsak član ekipe in kako se iz skupnega dela rodi prijateljstvo.«