To ni bilo nesrečno naključje. Samomorilski napadalec, opasan z eksplozivnim peklenskim strojem, jih je zavestno izbral za tarče. Eksplozijo je sprožil po koncertu v delu, kjer je bilo takrat največ obiskovalcev. Njegov cilj je bil ubiti. Ubiti čim več mladih in otrok. Težko si je zamisliti kaj bolj nizkotnega.

Britanska policija želi čim prej ugotoviti predvsem to, ali gre za nov napad posameznika, kakršnega je London doživel marca, le da je napadalec namesto avta in nožev za napad uporabil doma narejen peklenski stroj, v katerem so bili vijaki, matice in drugi kovinski predmeti, da bi imela eksplozija čim bolj smrtonosen učinek. Druga možnost, namreč ta, da gre za člana domače ali tuje teroristične skupine, bi bila veliko nevarnejša in bi vsem, ki bedijo nad varnostjo Britancev, prinesla nove skrbi, saj bi dvignila teroristično grožnjo Britaniji na višjo in nevarnejšo raven, na katero je kazalo že nekaj časa. Poznavalci se nagibajo k mnenju, da je šlo za skrbno načrtovan napad, katerega cilj je bil ubiti čim več ljudi. Vlada danes vseeno ni povišala stopnje nevarnosti terorističnega napada z druge najvišje na najvišjo stopnjo.

Manchestrski napad je morda srhljivo opozorilo, da se v Britaniji in verjetno tudi v drugih evropskih državah morda preveč osredotočajo na protiteroristične ukrepe in varnost v prestolnicah. Redni obiskovalci manchestrske arene so po napadu kritizirali varnost v areni, nekateri trdijo, da varnostniki niso pregledali njihovih torbic ali nahrbtnikov. Drugi pravijo, da je vedno tako, in niso presenečeni, da je napadalec lahko prišel v areno s peklenskim strojem.

Očitno živimo v času, ko nihče nikjer ni čisto varen pred terorističnimi napadi, a napad, kot je bil ta, bi zelo verjetno lahko preprečili in bi ga tudi morali preprečiti. V vsakem primeru veliko lažje, kot bi marčevskega v Londonu, ki ga je izpeljal radikalizirani volk samotar z osebnimi motivi, ki so ga varnostne službe poznale, a izgubile s svojega radarja.

Ko se bosta šok in pretresenost polegla, se bo postavilo tudi vprašanje o tvitu, res v arabščini, ki je štiri ure prej napovedoval napad v Manchestru, pa ga ne britanska ne druge varnostne službe ali niso opazile ali se niso primerno odzvale nanj, čeprav so prav družbena omrežja pod njihovim stalnim nadzorom.

Britanske stranke so zaradi napada začasno ustavile kampanjo za volitve, ki bodo 8. junija, a politično premirje ne bo dolgotrajno, saj sta do volitev le dobra dva tedna. Med vladajočo konservativno vlado in opozicijskimi strankami v kampanji je ostra polemika o pričakovanem novem znižanju proračuna policije in novem odpuščanju policistov v času, ko jih potrebujejo veliko več, nikakor ne manj, saj vodstvo policije že dolgo opozarja, da je policija na robu zmogljivosti. Od leta 2009 do lani se je število policistov v Angliji in Walesu zaradi varčevalne politike vlade, ki je bila posledica finančne krize leta 2008, zmanjšalo za skoraj 20.000 (14 odstotkov). Ista varčevalna politika po drugi strani ni ovirala vrtoglavega bogatenja najbogatejših.

Marsikaj kaže na to, da je bil napad v Manchestru napad, ki se ne bi smel zgoditi.