Francoska zakonodaja dovoljuje javno predvajanje vsebin v kinematografih, ki so bile prvotno dostopne za gledanje preko interneta, šele po 36. mesecih. Netflix je tako zaradi zakonodaje nujno distribucijo v francoskih kinematografih odklonil.

Organizatorji festivala v Cannesu pa so morali danes prekiniti še projekcijo Netflixovega filma Okja, saj je občinstvo začelo žvižgati, ko se je pojavil Netflixov logotip in se posmehovati, ko se je zataknila zavesa. Tradicionalni filmski festival v Cannesu je bil danes priča manjšemu nasprotovanju. Današnjo projekcijo prvega od dveh Netflixovih filmov so tako prekinili po petih minutah zaradi negodovanja občinstva. Ko so se strasti umirile, so projekcijo ponovno zagnali od začetka.

Festival je sicer v tekmovalni program ob znanstvenofantastični drami OkjaJoon Ho Bonga s Tildo Swinton, Paulom Danom in Jakom Gyllenhaalom sprejel še Netflixovo komedijo The Meyerowitz StoriesNoaha Baumbacha z Dustinom Hoffmanom, Emmo Thompson, Benom Stillerjem in Adamom Sandlerjem.

Film Okja se je sicer omenjalo kot možnega dobitnika zlate palme za najboljši film. Vendar ga je spor med Netflixom in francoskimi kinematografi, tako kot film The Meyerowitz Stories, morda že izločil iz tekme.

Predsednik letošnje žirije španski režiser Pedro Almodovar je v sredo razburil tudi s svojo izjavo, da naj filma sploh ne dobita nobene nagrade, saj si ne zna si predstavljati, da bi nagrado podelili filmu, ki ga nato ne bi mogli videti na velikem platnu.

Will Smith, prav tako član žirije pa je po drugi strani stopil v bran ameriškemu ponudniku medijskih vsebin in povedal, da je pripravljen izraziti svoje nestrinjanje z Almodovarjem. »Veselim se dobrega škandala v žiriji,« je dodal.

Na letošnjem festivalu v Cannesu bodo prikazali 49 filmov iz 29 držav. Novost je tudi, da so na festival uvrstili prvi dve epizodi tretje sezone Twin Peaksa Davida Lyncha. S tem je Cannes prvič v svoji zgodovini odprl vrata televizijskim serijam, medtem ko je to na drugih festivalih že nekajletna praksa.