Vhod v hišo je pomemben prostor, čeprav se v njem zadržujemo bolj malo

Pri vhodu v hišo, ki je na vzhodni strani, smo iskali rešitev za pokrit vhod, ki bi obenem zagotovil zatočišče pred vetrom in dežjem ter omogočil propustnost svetlobe v predprostor v hiši. Uporabili smo lesen portalni sistem, ki mora biti izdelan tako, da prenese težo kaljenega stekla. Poskrbeti pa je treba tudi za sistem odvodnjavanja, saj nam nadstrešek nič ne koristi, če voda zastaja pred vhodom v hišo. Tukaj sprejemamo obiskovalce, jasno označen vhod pa olajša vstop tistemu, ki nas prvič obišče. Z dodatki pa si lahko ta prostor še olepšamo, naredimo prijetnejšega.

Neizkoriščeni prostori so odlično mesto za shrambo, kolesarnico …

Če je naša hiša malo drugačnih oblik, lahko neizkoriščene vogalne prostore porabimo za vrtno kolesarnico, lopo, regale … Vrtna uta je v tem primeru nekakšna ločnica med vhodom v hišo in nadaljevanje v bivalni vrt, kjer je terasa. Ker je uta pozicionirana v ta del, smo dobili priložnost še za hišno številko in nabiralnik. Na uto pa je v našem primeru pripeta še stena terase.

Sinergija bivanja na južni in zahodni terasi

Na južni in zahodni strani smo postavili pergoli, ki sta povsem ali delno postavljeni pod streho hiše. Senčenje rešujemo s tendami ali plezalkami. Da ustvarimo malo več zasebnosti ali zaščito pred vetrom in dežjem, smo na obe terasi postavili letvasti steni, ki sta obenem tudi opori za plezalke. Terasi lahko odlično izkoriščamo od zgodnje pomladi do pozne jeseni, saj nam obe legi ponujata več sonca ali več sence, ko ju potrebujemo, nemara pa se v hudi vročini hladimo, ko prijetno pihlja na južni terasi. Resda je naložba dvojna, vendar če želimo na svojih terasah preživeti veliko časa, bo zagotovo povrnjena.

Foto: Mizarstvo Kos