Ali ste kdaj pomislili, za koliko odpadne plastike so krivi vrtnarji? Večina kupljenih sadik je v cenenih plastičnih lončkih, ki jih ob presaditvi rastline zavržemo. V najboljšem primeru jih morebiti prihranimo za sajence prihodnje pomladi. Vsaj malo lahko k trajnostnemu vrtu prispevamo tako, da recikliramo kakšno drugo plastiko. Denimo plastenke. Iz njih lahko izdelamo celo lončke s shrambo vode, tako da lahko rastline preživijo tudi obdobja, ko nas ni doma.

Načinov, kako reciklirati plastenke, je več. Najbolj učinkovit je gotovo ta, da plastenko prerežemo na polovico, narobe obrnjen zgornji del zagozdimo v spodnjega in tako dobimo lonček, ki ima lastni namakalni sistem. V spodnji del lončka namreč natočimo vodo. Sistem namakanja izdelamo tako, da vrat steklenice zamašimo z blagom ali kakšnim drugim materialom, ki se namoči z vodo. Za boljše črpanje vode iz zgornjega dela napeljemo še vrvico ali trak tkanine, ki je nato namočen v vodo v spodnjem delu steklenice. V zgornji del natrosimo zemljo in posadimo rastlino, v spodnji del pa natočimo vodo, ki jo nato rastlina prek tkanine črpa v zemljo. Za sajenje v take lončke so zelo primerna zelišča, čiliji, na balkonu pa uspeva tudi solata. Na podoben način lahko recikliramo tudi steklene steklenice, le da je razrez teh bolj zahteven.

Viseči in pokončni reciklirani vrtovi

Drugi način recikliranja plastenk je, da iz njih naredimo viseči vrt. Zamašene plastenke razrežemo ob strani, in sicer tako, da naredimo odprtino, kot bi izdelali ladjo. Na dnu naredimo luknjo in vanjo privežemo vrv, ki mora biti dovolj dolga, da njen drug konec privežemo za vrat plastenke, vrv pa nato lahko obesimo iz stropa. Plastenko napolnimo z zemljo in zasadimo rastline. Ker tak lonček nima odcejalnih luknjic, je bolje, da ga obesimo nekam pod streho, denimo na balkon ali teraso, da lahko nadzorujemo, kako vlažna je prst. Podobne viseče lonce lahko naredimo tudi iz večje plastične embalaže, denimo večlitrskih posod za olje ali sok. Te prerežemo na polovico s tem, da eno stranico pustimo malce višjo. To stranico preluknjamo in naredimo zanko za obešanje.

Tretji način recikliranja plastične embalaže pa je visoki vrt. Za to lahko uporabimo plastična vedra različnih velikosti. Iz njih zgradimo stolp, tako da spodaj postavimo največje vedro, nato malo manjše in tako naprej. Vsako vedro spodaj preluknjamo, da bo lahko voda pronicala skozi vse plasti zemlje. Vedra preluknjamo tudi pri strani – tja bomo posadili rastline. Tak visoki vrt je primeren tako za sajenje zelenjave kot cvetlic, najlepši pa je, če kombiniramo oboje.