Mednarodni grafični likovni center (MGLC) je le ena izmed točk v mestu, kjer imajo začasno zatočišče zavržene lončnice in drugi zeleni varovanci Zavetišča za zavržene rastline. V sklopu projekta, ki sta ga zasnovali umetnici Anamari Hrup in Eva Jera Hanžek, namreč zavržene lončnice, ki bi sicer končale v smeteh, a sta jih mladi ljubiteljici rastlin obdržali in oskrbeli, s pomočjo družbenih omrežij in na različnih točkah v prestolnici iščejo morebitne nove posvojitelje, ki bi jih bili pripravljeni odnesti iz zavetišča in zanje skrbeti.

Ob podružnicah v lokalu Pritličje v mestnem središču in na obrobju prestolnice v prostorih zavoda Eneja na Vrhovcih tako zavržene rastline od sredine septembra na nov dom čakajo tudi v začasnem jesenskem zatočišču zavetišča v tivolskem gradu.

S pogodbo do nove lončnice

Zavetišče za zavržene rastline, s katerim želita ustanoviteljici omejiti množično potrošnjo in ljudi spomniti, da so tudi rastline živa bitja, ki potrebujejo nego, je kot projekt zaživelo pred dobrim letom dni. »V zavetišču so rastline, ki jih najdeva ali pa nama jih predajo ljudje. Lahko so jih prav tako našli, so se jim doma preveč razrasle ali pa so jih podedovali in zanje ne želijo ali ne morejo skrbeti. Rastline nato doma oskrbiva, saj so običajno v zelo slabem stanju, in jih ponudiva v posvojitev,« je delovanje zavetišča že pred časom opisala Hrupova in dodala, da brezplačna predaja rastlin v oskrbo novemu lastniku deluje po načelu kdor prej pride, prej melje.

Novi lastnik mora ob posvojitvi podpisati posebno posvojitveno pogodbo, s katero se zaveže, da bo za novo zeleno pridobitev tudi ustrezno skrbel. Vsaka pogodba je unikatna, saj ni sestavljena iz navodil, kako za izbrano lončnico skrbeti, temveč je ob zavezi za skrb za rastlino na vsaki pogodbi tudi fotografija izbrane lončnice in njena risba ali grafika, ki sta jo ustvarili umetnici.

Umetnost, prepletena z dobrodelnostjo

Ker je zavetišče projekt, ki sta ga avtorici zasnovali kot interaktivni umetniški eksperiment z ekološkimi, socialnimi, ekonomskimi in duhovnimi konotacijami, zanj pa namenili večinoma lastna sredstva, sta se Hrupova in Hanžkova zdaj odločili, da iz originalnih risb in grafik, na katerih sta upodobili varovanke zavetišča, ustvarita serijo prodajnih izdelkov, »ki zajemajo duha in idejo umetniškega projekta«.

Zaključna dobrodelna dražba risb in grafik bo v pritličnih prostorih jesenskega začasnega domovanja zavetišča – v MGLC, v četrtek ob 18. uri. Z dražbo bosta umetnici svoj umetniški projekt prepletli tudi s humanitarno noto, saj bosta celoten izkupiček namenili za nadaljnje delovanje in razvoj zavetišča. Avtorici projekta si namreč med drugim želita, da bosta v prihodnje lahko ustvarili stalen prostor zavetišča, kjer bi lahko skrbeli za rastline in kjer bi lahko ob tem potekali tudi delavnice, razstave in drugi dogodki.