Maribor je v prvenstvu tik pred novim naslovom državnega prvaka. Šampionski zvezdici želi dodati še pokalno lovoriko, a bo moral najprej preskočiti Olimpijo, ki si je na uvodni tekmi polfinala zagotovila prednost z 2:1. Ljubljančani so pod večjim pritiskom, saj bodo igrali tekmo sezone. Policija je obračun pod Pohorjem ocenila kot dogodek visokega tveganja, zato bo za zagotovitev varnosti ljudi in premoženja uporabila tehnična sredstva za fotografiranje in video snemanje.

Maribor: na juriš!

Ko se kot trener odločiš za popolno ofenzivo, je morda bolje, da pokličeš športnega direktorja. Ne prosiš za dovoljenje, temveč za podporo. In to, kar je slišal Zlatko Zahović že v ponedeljek, ga je, prosto po spletni strani mariborskega kluba, naravnost navdušilo: »'Direktor, odločil sem se, da bomo igrali s tremi napadalci,' je dejal. In dodal, da bo naše vodilo v sredo – vsi v napad! Nimamo kaj izgubiti, naj gledalci pridejo in uživajo. Tavares bo v vlogi kapetana popeljal ekipo v boj za finale.«

Za trenerja Darka Milaniča je že omenjanje takšne taktike precedens, njegova izpeljava pa še toliko bolj, da je padlo celo vprašanje, ali ne gre zgolj za kamuflažo za tekmeca. »Lahko pa tudi, da je,« se je zasmejal Milanič. Toda v Ljudskem vrtu resnično nameravajo pričakati Olimpijo s trojico Tavares-Novaković-Zahović v napadu. Trojica je igrala skupaj v zaključku zadnjih petih tekem, a skupaj na igrišču še ni zabila. Kar pa ne pomeni, da priložnosti ni bilo: te so že bile, toda Maribor pesti boljša realizacija. Za kapetana Tavaresa bo to komaj druga tekma, drugi derbi, ki ga bo začel v tej pomladi. »Seveda bomo zabili gol. Čim prej bomo poskušali zadeti, ohraniti koncentracijo do konca tekme, ker je zelo pomembno za nas,« o taktiki ne dvomi Marcos Tavares.

Kam bo Milanič posadil Dareta Vršiča in ali bo šel v taktiko s 4-2-4 ali 4-3-3, bo očitno znano šele na igrišču. Bodo pa osnovna navodila zelo jasna: »Smo v zaostanku. Lovili ga bomo tako, da bomo šli v tekmo izjemno hrabro, jurišali bomo na gol, hkrati pa se bomo morali kvalitetno in agresivno braniti. Želimo, da fantje na terenu uživajo, si upajo, pokažejo vse, kar znajo.« Milanič, ki ne bo mogel računati na kaznovanega Marka Šulerja, je v bran vzel Luko Zahovića, ki je – poleg drugih v prvenstvu – zapravil tudi priložnost za 0:2 v Ljubljani: »Če gledamo zgolj zadnje tekme, ni debate, Luka iz svojih priložnosti ni zadel. Kaj pa, če pogledamo mesec dni nazaj? Kdo je takrat zadeval? Kolikokrat je denimo Tavares imel strelski post, nato pa zadel v ključnih trenutkih, ki so prinesli popolnoma drugo zgodbo?«

Hadžić: Derbiji so vedno stresni

Olimpija bo v Ljudskem vrtu lovila zadnji vlak, da izboljša klavrn vtis letošnje pomladi, ko sploh še ni dosegla prvenstvene zmage in brez odpora predala državni naslov Mariboru. Da bo to tekma sezone, je prikimal tudi trener Safet Hadžić, ki je na ljubljanski klopi dosegel pokalno zmago proti Mariboru (2:1) in prvenstveni remi v Celju (1:1), ko je Olimpija izenačila dobesedno v zadnji sekundi. Hadžićevo moštvo se je obakrat rešilo v končnici tekem, a z igro še vedno ni prepričalo. »V Mariboru bomo igrali obrambno in napadalno. Verjamem v igralce in se ne bojim dvoboja. Derbiji so vedno stresni, vendar takšno je življenje,« je povzetek izjav Safeta Hadžića, ki se ne obremenjuje z napovedmi večnega tekmeca, da se bo že prvo minuto zapodil proti ljubljanskemu golu.

Najpomembnejše tekme Olimpije v tej sezoni si ne bo ogledal prvi plačnik kluba Milan Mandarić, ki je za dva tedna odpotoval v ZDA in Anglijo. Kapetan Nemanja Mitrović pravi, da je moštvo z ustoličenjem Hadžića dobilo več energije. »Trener je vnesel sproščenost med igralce. Na igrišču smo bolje postavljeni kot prej. Maribor? To bo zelo zahtevna tekma. Mariborčani so favoriti, vendar imamo prednost s prvega dvoboja. Ne bomo igrali samo obrambno. Pred tedni se je PSG zaprl proti Barceloni in dobil šest golov,« je dejal Nemanja Mitrović, ki ga čakajo ostri dvoboji z mariborskimi napadalci. Olimpija bo pod Pohorjem nastopila podobno kot pred tednom dni v Stožicah, ko v moštvu ni bilo niti ene zimske okrepitve, do včerajšnjega treninga pa še niso vadili izvajanja enajstmetrovk.

Verjetni postavi – Maribor: Obradović, Viler, Defendi, Rajčević, Palčič, Hotić, Vrhovec, Vršič, Tavares, Zahović, Novaković, Olimpija: Vodišek, Klinar, Mitrović, Zarifović, Jurčević, Bajrić, Kapun, Wobay, Kirm, Eleke, Benko. Naš namig: 0.