Sredin odstop Tonija Balažiča z mesta prvega moža največjega slovenskega trgovca je sindikaliste močno presenetil. Rožič je sporazumen odhod s funkcije označil za neodgovornega. Po njegovem mnenju je lastnik hrvaškega živilskega koncerna Agrokor Ivica Todorić s tem Balažiču naredil uslugo, »ker mu je ta pomagal v prodajnih postopkih Mercatorja«.

Zaradi zadnjih dogodkov se delavci bojijo, kaj se bo zgodilo. »Med ljudmi se čuti kar precej napetosti, negotovosti, seveda to vpliva tudi na motivacijo. Situacija ni rožnata,« je povedala predsednica Sindikata delavcev trgovine Slovenije Vesna Stojanovič.

Čizmić je danes tudi uradno prevzel vajeti v slovenskem trgovcu, na dnevnem redu pa je že imel srečanje s predstavniki sindikatov. Kot je povedala Stojanovičeva, je bil socialni dialog pod Balažičevim vodstvom na zelo visoki ravni, zato je sama na sestanku izrazila željo, da bi tak tudi ostal.

Novi prvi mož Mercatorja je po njenih besedah obljubil, da na tem področju ne bo sprememb ter večkrat zagotovil, da bo spoštoval kolektivno pogodbo in delovno zakonodajo. Poleg tega je napovedal, da bodo obveznosti do zaposlenih in dobaviteljev naprej tekle brez sprememb.

Rožič je v zvezi s številom zaposlenih izpostavil, da je zaposlenih v prodaji še premalo, da se njihovega števila ne da znižati in bi bilo treba prej kot to poiskati nove. »Noben lastnik v tej državi ne bo šel zapirati trgovin, ker bi imel premalo delavcev, raje bi zaposlil nove. V zvezi s tem nimam bojazni,« je optimističen.