Stanje v Agrokorju je iz dneva v dan slabše. O tem priča podatek, da je po bonitetni hiši Moody's Agrokorju rating z B-/B na CC znižala tudi ena najuglednejših globalnih bonitetnih družb Standard & Poor's. Novi rejting pomeni, da obstaja velika verjetnost neizpolnitve Agrokorjevih obveznosti.

Ali bo prestrukturiranje Agrokorja uspešno, ni znano niti sanacijski ekipi – eni od vodilnih globalnih družb za krizni menedžment Alvarez & Marsal, ki jo je angažirala največja posamična upnica, ruska banka Sberbank. Kot je ob predstavitvi svoje impresivne devetčlanske ekipe v torek zvečer pojasnil Antonio Alvarez III., izvršni direktor družbe Alvarez & Marsal, sin ustanovitelja te družbe, se s takšnim izzivom v svoji poslovni karieri še ni srečal.

Alvarez pozval zaposlene: Rešimo Agrokor skupaj

V sporočilu za javnost pa je Antonio Alvarez III. pojasnil, da je po imenovanju prevzel odgovornost za stabilizacijo financ in strateško prestrukturiranje Agrokorja. »Naredili bomo vse, da bomo ohranili delovna mesta. To je v tem trenutku moja najpomembnejša naloga,« je povedal Alvarez, na koncu svojega pisma zaposlenim pa poudaril: »rešimo Agrokor skupaj«. Po poročanju hrvaških medijev naj bi se Alvarez sinoči srečal s predsednikom hrvaške vlade Andrejem Plenkovićem.

Ob današnji obravnavi posebnega zakona, ki so ga zaradi neobvladljivih finančnih težav Agrokorja hrvaški politiki napisali po hitrem postopku, je moral premier Plenković v saboru odgovarjati na številna kočljiva vprašanja poslancev. O novem zakonu, ki naj bi bil sprejet za vsak primer, če ne bo dosežena ustrezna rešitev, omogočal pa bo imenovanje posebne uprave, hkrati pa upnikom določeno obdobje onemogočal, da bi sprožili stečaj nad Agrokorjem, bo sabor predvidoma glasoval danes.

Pogoji dobaviteljev

Potem ko so pred dnevi ključne banke upnice Agrokorja – Sberbank, VTB Bank, Erste & Steiermärkische Bank, Raiffeisenbank Austria, Privredna banka Zagreb in Zagrebačka banka – sklenile sporazum o mirovanju obveznosti, bodo morale k njemu pristopiti še preostale banke in dobavitelji, od katerih se številni, podobno kot družbe v Agrokorjevi lasti, že spopadajo z blokadami transakcijskih računov. Po poročanju hrvaške televizije N1 so sporazum o mirovanju obveznosti pod določenimi pogoji pripravljeni podpisati tudi ključni Agrokorjevi dobavitelji. Ti zahtevajo, da Agrokor v 15 dneh od sklenitve sporazuma dobaviteljem plača četrtino obveznosti, nato pa vsak mesec še 10 odstotkov obveznosti.