Te dni mineva dvajset let, odkar je golfist Tiger Woods nastopil na svojem prvem mastersu, turnirju vseh turnirjev, ki je vsako leto na sporedu prvi polni teden v aprilu. Woods je bil leta 1997 najmlajši golfist, ki je kdaj zmagal na tem turnirju in si pridobil znameniti zeleni suknjič, prav tako je bil prvi temnopolti in prvi azijski golfist, ki mu je uspel tak podvig. To mu je uspelo kot novincu, saj je tisto sezono prvič igral kot profesionalni golfist. Njegova kariera je švignila v nebo, zaslužen je za to, da je golf prenehal biti šport elite in postal zanimiv za vse.

Danes, dvajset let kasneje, je nadaljevanje njegove kariere zelo vprašljivo. Z 41 leti nikakor ni prestar za profesionalnega golfista, a letos je igral le tri turnirje. Februarja se je tik pred zdajci umaknil s turnirja v Dubaju, podobno je naredil tudi z letošnjim mastersom. Pretekli teden je uradno odpovedal udeležbo. Vzrok, ki ga je navedel, je bila bolečina v hrbtu in premalo časa za priprave. To je že tretjič, da se ne bo udeležil tega prestižnega turnirja. Seveda pa je prišel v Augusto v Georgii, kjer se igra turnir, a le na slavnostno večerjo.

Vsi pa ne menijo, da je vzrok Woodsovega netekmovanja poškodba hrbta. »Poškodba ima veliko s tem, a ne poškodba telesa, temveč uma,« je pretekli mesec v intervjuju neprizanesljivo dejal legendarni golfist Jack Nicklaus. »Mentalno ima težave, saj so se mu zgodile hude stvari in vsakič, ko se obrne, se ponovno poškoduje.«

Spoved v knjigi

V tem je že nekaj resnice. Te dni je izšla tudi Woodsova avtobiografija The 1997 Masters: My Story (Masters 1997: moja zgodba), ki je skorajda spoved. Še vedno se namreč opravičuje za seksualni škandal, ki se je zgodil pred osmimi leti, ko je prevaral ženo, švedsko manekenko Elin Nordegren, in postal škandalozna zvezda tabloidov, ko se je pri begu iz domače hiše zaletel v hidrant, za njim pa je tekla razjarjena žena s palico za golf v roki in mu na avtomobilu razbila šipo. Potem se je iz dneva v dan oglašalo več žensk, ki so trdile, da so spale z Woodsom. Tako je eden najbolje plačanih športnikov na svetu šel na terapijo zaradi odvisnosti od seksa. Mogoče je del terapije tudi to, da je v avtobiografiji zapisal, da bo do konca življenja obžaloval, kar je naredil nekdanji ženi in otrokoma, devetletni hčerki Sam in osemletnemu sinu Charlieju. Nekdanji ženi je hvaležen, da mu je po vseh zapletih z njo uspelo zgraditi prijateljski odnos, ki koristi otrokoma.

Del knjige je posvetil tudi odnosu z očetom, nekdanjim oficirjem ameriške vojske. Zapisal je, da bi se ga oče, ki je pred dvajsetimi leti edini verjel v njegov uspeh, sedaj gotovo sramoval: »Bil bi zelo razočaran zaradi mojega razuzdanega življenja in slabih osebnih odločitev.« Oče Tigerja Woodsa je umrl tri leta prej, preden so izbruhnili škandali. Opisal je je tudi odnos z mamo Kultido. Medtem ko je bil oče hrust, je bila mama drobna, a Tiger se je bolj bal mame kot očeta: »Z očetom sem se lahko pogajal, z mamo nikoli. Za mojo mamo kompromisi niso obstajali.«

Ne glede na skesano priznanje v knjigi pa je pojava Tigerja Woodsa za vedno očrnjena. Odkar se je golfist razšel s smučarko Lindsey Vonn, velja za samskega, a ga tabloidi nenehno povezujejo z bujnimi plavolaskami. Pred meseci so mu pripisali razmerje s Kristin Smith, nekdanjo ženo igralca ameriškega nogometa. Ta teden mu pripisujejo že novo bujno blondinko, Laci Kay Somers, 25-letno youtube in instagram zvezdnico, ki ima rada »športne tipe s tetovažami«.