Z večerno tekmo (19.15) med Olimpijo in Jesenicami bosta tradicionalna tekmeca na tivolskem ledu odprla finalno serijo državnega prvenstva na tri zmage. Zadnji vrhunec domače hokejske sezone pred začetkom majskega svetovnega prvenstva skupine A v Parizu bo tako kot v zadnjih letih minil v senci nekdanjih derbijev z obilo sijaja, ki so do vrha napolnili največji hokejski areni pri nas.

Pred finalom številne neznanke

Olimpija je v času samostojne države pod dvema pravnima subjektoma osvojila petnajst naslovov državnega prvaka, Jesenice – prav tako z dvema imenoma – pa so bile najboljše desetkrat. V lanski sezoni finalna serija ni ponudila kakovostnega hokeja, a je bila vsaj napeta do zadnje minute, ko je Olimpija na peti tekmi vrnila lovoriko v tivolsko vitrino. Ljubljančani so zadnjo resno tekmo v EBEL odigrali pred slabima dvema mesecema, Jeseničani pa so prejšnji teden znova ostali brez finalnega nastopa v drugorazredni avstrijski ligi, zato je pred začetkom zadnjega dejanja za domačo krono odprtih precej vprašanj v povezavi s trenutnim psiho-fizičnim stanjem v obeh moštvih.

Vloga favorita tudi tokrat pripada Olimpiji, vendar zgolj zaradi statusa na mednarodnem prizorišču in več izkušenj z igranjem v najvišjem regijskem tekmovanju. Po urejenosti klubov je jeseniški kolektiv v prednosti, saj Olimpija v zadnjih letih dobesedno životari in se igra z usodo panoge v mestu. Vodstvo kluba je znova zamudilo rok za poplačilo finančnih obveznosti do igralcev in trenerskega osebja, zato obstanek Olimpije v EBEL še vedno visi na nitki. Pričakovati je, da bo liga še ta mesec odločila o statusu ljubljanskega kluba za prihodnjo sezono, menda pa bo več znanega že po jutrišnjem sestanku v Celovcu. V zaodrju se omenja izstop Olimpije iz odprtega prvenstva Avstrije, vendar o podobnem scenariju govorijo tudi pri češkem Znojmu in italijanskem Bolzanu, zato je končna odločitev vodstva tekmovanja toliko bolj nepredvidljiva.

Jesenice znova bolj motivirane?

Olimpija je imela v zadnjem obdobju na tekmah z Jesenicami predvsem zaradi znanih neurejenih razmer v klubu večje težave z motivacijo. Moštvo je pred dvema letoma ravno zaradi brezkrvnih predstav izgubilo slovensko krono, ko je reprezentančni selektor in jeseniški trener Nik Zupančič z zmagovito taktiko nadigral nemškega trenerja na tivolski klopi Fabiana Dahlema. Njegovemu nasledniku Bojanu Zajcu se je v minuli sezoni uspelo izvleči po zaostanku z 1:2 v zmagah, s kolajno okoli vratu pa je na izhodnih vratih tivolske dvorane razlagal, da v tako nemogočih razmerah še ni deloval. Zajc tudi pred tokratnim finalom uporablja številke motivacijske trike, proti Jesenicam pa ne bo mogel računati na poškodovanega Gala Korena. Nocojšnjo tekmo naj bi zaradi bolezni izpustil tudi Žiga Pešut, glavni adut moštva bo vratar Jeff Frazee.

Vprašanje je, kako bo grenko slovo v polfinalu alpske lige proti srečnejšemu Asiagu vplivalo na moralo jeseniških hokejistov. Najuspešnejša železarja v tej mednarodni sezoni sta bila Ljubljančana Jure Sotlar in Eric Pance, od katerih gorenjsko občinstvo pričakuje največ pred začetkom finala z Olimpijo. Jeseniški trener Nik Zupančič bo na prihajajočih tekmah lahko ocenil, kakšne so možnosti reprezentančnih kandidatov iz Olimpije in Jesenic za nastop na svetovnem prvenstvu v Parizu. Največ možnosti za odhod v Francijo ima ljubljanski kapetan Aleš Mušič, ki je bil v zadnjih letih redni udeleženec reprezentančnih turnirjev najvišje ravni.