Tropsko naravo, in to kar brez letala, lahko najdemo v Pomurju, natančneje sredi polj Dobrovnika, kjer se podjetje Ocean Orchids, znano predvsem po proizvodnji orhidej, ponaša z bogatima rastlinjakoma. Vstop v gojeno »džunglo« je za zdaj še prost, vendar bodo zelo kmalu začeli zaračunavati vstopnino 5 evrov, del pa vam je bodo povrnili, če se boste odločili za nakup katere od številnih lepo cvetočih orhidej. In verjemite – težko se boste branili nakupa.

Tropske in subtropske rastline z vsega sveta

Da gre za izredno sodoben objekt, nam je potrdil tudi Andrej Vršič, sicer direktor marketinga, ki pa se je, kot pravi, v zadnjih letih veliko podučil tudi o samih rastlinah, ki jih je mogoče zaslediti v obeh rastlinjakih. »Gre za sodobno opremljen objekt, kjer je praktično vse avtomatizirano. Tako svetloba kot tudi vlaga,« pove Vršič in opozori, da se ob prenizki vlagi pršilniki v prostoru vklopijo samodejno. V dobrih šest metrov visokem objektu smo lahko med drugim zasledili rastline, katerih plodove sicer poznamo iz vsakdanjega življenja: papajo, mango, avokado, ananas, ingver, rambolo in druge. In čeprav je večina rastlin očem neznana, sledi navdušujoče prepoznavanje v najbolj oddaljenem kotu skritih orjaških listov bananovcev. »Na zgornji polovici drevesa so že zelene banane, ki si jih navadno, ko so zrele, tudi razdelimo,« prizna Vršič in ponosno doda: »Za te lahko zagotovim, da so dozorele po naravni poti.«

Našo pozornost pritegnejo tudi mesojede rastline, kava, poper in tako imenovana zelena stena. Obsežna zbirka pisanih flamingovcev (Anthurium), velikanske praproti in nenavadne vzpenjavke. K pravemu tropskemu vzdušju prispeva tudi oglašanje tropskih ptičev, ki pa jih boste iskali zaman. »Za zvočno kuliso skrbijo zvočniki,« je pripomnil vodnik, ki se odlično spozna praktično na vseh tristo različnih rastlin. Tako Vršič usmeri pozornost na deblo filodendrona, ki se kot kača ovija okoli palice in razgibanemu zelenemu terenu ob enem od dveh jezerc daje prav posebno vzdušje. Privlačno in čarobno je tudi jezerce, kamor so vsadili lotose. »V neposredni bližini smo posadili papajo, plodovi, ki jih lahko tudi vidite, pa bodo zreli že zelo kmalu,« namigne sogovornik in ponosno pokaže na mangovec in avokadovec, ki so ju vzgojili sami. Dih jemajoči pa so bili ob našem obisku tudi cvetoči flamingovci vseh barv. »Zelo ponosni smo tudi na svojo zbirko praproti. Kar 25 sort jih lahko naštejete,« še pove sogovornik, ki ne pozabi pozornosti na nenavaden pikčast vijoličast cvet pasaste ehmeje (Aechmea fasciata, bromelijevka). K pravi poraščeni džungli, kjer na srečo ni nadležnih pikajočih žuželk, pa zagotovo prispevajo viseči srebrni laski bromelije, tilancije, ki visijo z odmrlih vej in obiskovalca »silijo«, da se skloni. Papaja in banana pa nista edina sadeža, s katerima se zaposleni občasno posladkajo. »Posusili smo že kakavovec in črni poper, vsak čas pa tudi vaniljo, za katero le redki vedo, da je v bistvu orhideja,« sklene dobre pol ure trajajoč ogleda po tropskem vrtu.

Dnevno zacveti 4000 orhidej

Podjetje Ocean Orchids je tudi vodilni proizvajalec orhidej rodu falenopsis v srednji in jugozahodni Evropi. Za gojenje uporabljajo geometralno energijo in tako prispevajo svoj delček k zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov v naše okolje. »Proizvodnja se razprostira na štirih hektarjih, na leto pa pridelamo okoli dva milijona orhidej,« pove Vršič in doda, da oskrbujejo z rastlinami tako domači trg kot trg v svoji okolici, saj letno izvozijo več kot 60 odstotkov vzgojenih rastlin.

Poleg prodajnega programa lahko obiskovalci njihovega obrata pridobijo tudi potrebno znanje in informacije za vzgojo rastlin, katerih cvet simbolizira najvišjo ekskluzivnost in eksotičnost. Sam sloves petičnosti dopolnjuje še pridih spolnosti – ime družine izvira iz grške besede za moška moda (Orchis), saj je napitek iz gomoljev določene vrste orhidej dolgo časa veljal kot afrodiziak za moške. Falenopsis predstavlja idealno cvetočo lončnico, saj za njeno vzgojo potrebujemo temperaturo od 18 do 30 stopinj Celzija, prenaša suh zrak, ki je navadno v stanovanju, uspeva tudi v temnejših kotičkih in prenese tudi občasno pozabljivost pri zalivanju. »Vendar pa je za uspešno gojenje tropskih rastlin pomembno tudi njihovo presajanje in rezanje odcvetelega cvetnega stebla po cvetenju,« razloži sogovornik.

Pred presajanjem orhidejo temeljito zalijemo

Pred presajanjem orhidejo temeljito zalijemo in jo previdno vzamemo iz lončka. »Pozorni smo na nežne koreninske vršičke. Star, preperel substrat odstranimo s korenin, saj ta koreninam ne omogoča več dihanja,« razloži sogovornik. S škarjami odstranimo vse suhe in gnile korenine, medtem ko vse čvrste ohranimo. Očiščeno rastlino namestimo v lonček tako, da bodo v njem vse zdrave korenine, tudi tiste, ki so pred tem visele iz lončka. »Slednje lahko tudi pristrižemo, če so predolge.« Rastlino nato temeljito zalijemo. Kot še svetuje sogovornik, pri presajanju uporabljamo specializiran substrat za orhideje, nikakor pa ne presajamo v navadno zemljo za lončnice. Primeren čas za presajanje je skozi vse leto, izogibajmo se le obdobja, ko lončnica polno cveti.