Evropske potrošniške organizacije (med njimi tudi Zveza potrošnikov Slovenije) so v iskanju odgovora na večno vprašanje, ali je bolj učinkovito ročno ali strojno pomivanje posode, pod drobnogled vzele 155 pomivalnih strojev različnih blagovnih znamk. Testirali so jih v šestih kategorijah, ki odločajo o vsestranski odličnosti pomivalnega stroja, in sicer: poraba, trajanje programov, hrupnost, priročnost in izdelava. Učinkovitost pomivanja je z 58,5 odstotka skupne ocene predstavljala najpomembnejšo kategorijo testiranja.

Najvišja ocena za učinkovitost pomivanja

Preizkusili so tudi vgradni pomivalni stroj Gorenje SmartFlex Gv66160, ki je med 155 testiranimi modeli dosegel izvrstno osmo mesto. Najvišjo oceno in hkrati najboljši rezultat med vsemi vodilnimi testiranimi modeli je dosegel v najpomembnejši kategoriji - učinkovitosti pomivanja. Gorenjev pomivalni stroj je bil tudi edini med testiranimi stroji, ki omogoča pomivanje kar 16 pogrinjkov posode v enem ciklu, kar še dodatno pripomore k učinkovitosti delovanja.

Napredne rešitve za sodobno gospodinjstvo

Pomivalne stroje Gorenje SmartFlex, ki se po energijski učinkovitosti uvrščajo v najvišji razred A+++, poganjajo izjemno močni brezkrtačni motorji Inverter PowerDrive, ki z nadzorovano hitrostjo delovanja zagotavljajo odlično delovanje in nizko porabo energije. K izjemni energijski učinkovitosti in manjši porabi vode pripomore tudi širok nabor rešitev, ki olajšajo vsakdan sodobnega gospodinjstva, denimo SpeedWash za čisto posodo v le 15 minutah, avtomatski program, ki program pomivanja posode prilagodi dejanski stopnji umazanosti posode, rešitev QuickIntensive, ki v 90 minutah še tako poln stroj umazane posode pomije bolje in posuši hitreje ter ob mnogo manjši porabi vode in energije, kot če bi se taistega kupa posode lotili ročno, in številne druge rešitve.

Lastna tehnologija in znanje

Rezultati testiranja so še dodaten dokaz odličnosti tehnologije in znanja, ki izvira iz Gorenja: pomivalne stroje Gorenje SmartFlex so namreč razvili strokovnjaki v Gorenjevem lastnem kompetenčnem centru na Švedskem, izdelani pa so v Velenju v Sloveniji. Tu je leta 2016 prvič stekla najnaprednejša avtomatizirana proizvodna linija, v katero so vložili osem milijonov evrov.