Švicar se je po lanskoletnem šestmesečnem prisilnem odmoru zaradi poškodbe kolena vrnil s tremi veliki zmagami. Mnogi so ga pred tem že odpisali. Skeptikom je že večkrat dokazal, da je še vedno zmožen vrhunskega tenisa, a nekateri pač uživajo ob porazih velikih. Federerju se sicer res poznajo leta, avgusta bo namreč star že 36 let: »Ko sem zdrav in se počutim dobro, lahko igram takšen tenis,« je dejal za ESPN po zmagoslavju v Miamiju in dodal, »da ob slabem počutju nikakor ni sposoben v finalu tekmovati z Rafaelom Nadalom«.

Za 35-letnega maestra je bil to že letošnji tretji veliki turnir, zatem ko je pred tem osvojil masters v Indian Wellsu in v januarju odprto prvenstvo Avstralije. Vselej je v finalu premagal prav svojega večnega tekmeca Rafaela Nadala. Teniški poti Španca in Švicarja sta poleg velikega rivalstva zaznamovani tudi z njunim odnosom, ki ga krasi športnost in iskreno medsebojno spoštovanje. Z Nadalom bi se lahko znova srečala ravno v Parizu, kar bi bila že njuna 38. tekma. Za tem pa Švicarja čaka zahteven drugi del sezone na trdi podlagi in travi.

Kje se skriva teniška mladina?

Dominic Thiem, Alexander Zverev in predvsem Nick Kyrgios so nova teniška imena, ki trenutno delujejo najbolj obetavno. Ne nazadnje se je Federer prav s Kyrgiosom namučil v polfinalu Miamija. Teniška poslastica dolga več kot tri ure je bila odločena v treh nizih; vsi trije so se končali s podaljšanimi igrami. Bolj kot koledarska leta so se v tem primeru poznala leta izkušenj. Federer je od Avstralca starejši za kar 14 let.

Švicarskega genija, španskega kralja peska ter izjemnega Đokovića in škotskega borca Murrayja se nihče ne brani. Toda, čas bi že bil, da se na teniški turneji proslavijo novi igralci. Federerja kot kaže ne bo do turnirja v Parizu, torej do 28. maja, Murray je zaenkrat še poškodovan, Đoković ni v najbolj zavidljivi formi, kar pomeni, da je priložnost na dlani ali bolje rečeno v dlaneh mladih igralcev. Peščeni del sezone se za najboljše začne že 16. aprila z mastersom v Monte Carlu.