Švicar se je po izjemnem boju v polfinalu proti Nicu Kyrgiosu v finalu s 6:3 in 6:4 še drugič zapored »sprehodil« mimo večnega španskega tekmeca. To je že njegova četrta zaporedna zmaga v njunih medsebojnih srečanjih.

Rafa Nadal v zadnjem času nikakor ne najde rešitve za Federerjevo ekspresno igro. Švicar mu nikakor ne dopusti daljših izmenjav, hkrati pa tudi te praviloma dobiva, kar v preteklosti gotovo ni bilo pravilo. Držalo je kvečjemu obratno. Toda švicarski maestro je očitno ponovno v obdobju, ko mu uspeva tako rekoč vse. Deluje mirno in odločno; iz izgubljenih položajev se rešuje z izjemnimi potezami. Gledalci tako pravzaprav niso videli težko pričakovane poslastice, saj sta bila niza odločena v igrah, ko je Nadalu popustila zbranost, med tem pa so bile izmenjave praviloma zaključene zelo hitro.

Federer je s 14 zmago v 37. dvoboju za odtenek popravil izkupiček proti Špancu, hkrati pa mu je letos že trikrat preprečil osvojitev turnirja. Nadal je v finalu Miamija klonil še tretjič. S takšnim razpletom turnirja je Federer prehitel svojega tekmeca na elektronski lestvici ATP, kmalu pa se bo že začela peščena sezona, ki bo glede na dotedanji potek sezone zelo zanimiva. Špansko-švicarska naveza je dala jasno vedeti, da se (še) ne misli posloviti z vrha svetovnega tenisa.

Kje so novi teniški obrazi?

Nova imena bodo morala za to močno garati, a zelo jasno je tudi, da so se razmerja moči v prvi deseterici ali nemara celo dvajseterici precej premešala. Malih in velikih presenečenj bo gotovo še dovolj, zaradi česar bo nadaljevanje sezone izjemno zanimivo.