Na sobotnem zaključku Tedna slovenske drame bodo v Prešernovem gledališču Kranj tradicionalno podelili tudi Grumovo nagrado, namenjeno najboljšemu novemu slovenskemu dramskemu besedilu. Peterico dram, ki so letos prišle v ožji izbor, na festivalu domače dramatike v teh dneh predstavljajo na Dnevih nominirancev; krajši bralni uprizoritvi besedila sledi pogovor z avtorji in gosti. V petek so se tako v Slovenskem gledališkem inštitutu zvrstili Rok Sanda, nominiran z zgodovinsko dramo Ikarus, zgodba o poletu, Vinko Möderndorfer kot avtor drame Fant, dekle in sivolasi gospod in Simona Semenič z besedilom to jabolko, zlato; danes popoldne pa se bodo posvetili še dvema nominirankama, komediji Naše gledališčeRoka Vilčnika in drami Simone HamerRazglednice ali strah je od znotraj votel od zunaj pa ga nič ni.

Večji delež intimnih tem

Na natečaj za nagrado Slavka Gruma je letos prispelo 39 besedil, v konkurenci pa so ostala še štiri, ki so bila nominirana na lanskem festivalu, pa niso zmagala. Strokovna žirija, v kateri so literarna zgodovinarka Mateja Pezdirc Bartol (predsednica), dramaturg Rok Andres, dramaturginja Tatjana Ažman, literarni teoretik Gašper Troha in dramaturginja Klavdija Zupan, je v poročilu med drugim zapisala, da je bila najbolj opazna značilnost letošnjega nabora izrazita raznolikost besedil, ki se je kazala v žanrih, idejno-tematski zasnovi in jezikovnem izrazu.

»V primerjavi z lanskim natečajem se je povečal delež besedil z osebnimi oziroma intimnimi temami, zlasti odnosi med spoloma, partnerska razmerja, vprašanje ljubezni in erotike,« so ugotavljali člani žirije, a obenem dodali, da je med prispelimi malo izstopajočih besedil, prav tako so pri nekaterih avtorjih pogrešali upoštevanje naslovnika, torej bralca oziroma gledalca.

Večinoma uveljavljeni avtorji

Med nominiranci prevladujejo že uveljavljena imena sodobne slovenske dramatike, večinoma v preteklosti že nagrajena in pogosto uprizarjana: Rok Vilčnik - rokgre je doslej prejel tri Grumove nagrade (nazadnje lani za komedijo Ljudski demokratični cirkus Sakešvili), enako Simona Semenič, Vinko Möderndorfer pa dve; tudi dramaturginja Simona Hamer že dlje časa deluje kot avtorica dram in dramatizacij. Edini nekoliko manj znan med nominiranci je pisatelj in režiser mlajše generacije Rok Sanda; a postavitev drame Ikarus v izvedbi Društva Mali petelin, ki jo je tudi režiral, je na lanskem Linhartovem srečanju dobila nagrado za najboljšo uprizoritev, Sanda (študiral je angleško književnost in kreativno pisanje na univerzi v Norwichu) pa posebno priznanje za besedilo.

Že peto leto po vrsti je Prešernovo gledališče Kranj razpisalo tudi natečaj za mladega dramatika, na katerega je prispelo štirinajst besedil. Po besedah žirije je razveseljivo, da število del narašča, hkrati pa je opaziti dvig kakovosti. Tudi dobitnika ali dobitnico te nagrade bodo razglasili v soboto na sklepni slovesnosti 47. tedna slovenske drame.