»Nora dirka. Znova ogromne množice ljudi ob cestah. Odlična akcija ekipe Quick.step,« je Luka Mezgec, eden od četverice Slovencev, delil navdušenje po 102. legendarni kolesarski klasiki Po Flandriji, ki jo je v izjemnem slogu s samostojno vožnjo v zadnjih 57 kilometrih prvič dobil eden od velikanov kolesarstva zadnje dobe, Belgijec Philippe Gilbert.

Luka Pibernik je edini izmed Slovencev (42. mesto v času 25. uvrščenega) končal 260 kilometrov dolgo klasiko belgijskih vzpetin. »Napad kolesarjev Quick.stepa na Muur je bil le eden od ključnih trenutkov. Tam, okoli 100 kilometrov do cilja, se je le vse začelo. Vsak tlakovan odsek na vzpetine je posebna bitka za pozicije,« je Luka Pibernik, tretjič na tej dirki, komentiral dirko vseh dirk. »V enem letu sem že kar pozabil, kakšno fantastično vzdušje pričarajo take množice. Tudi s svojim nastopom sem zelo zadovoljen. Vsako leto sem jim bližje. Tudi Sonny (Colbrelli, deseto mesto) je dobro dirkal in ekipa je zadovoljna,« je po tretjem nastopu pristavil Pibernik. Mladi kolesar Bahrain Merida je pripeljal v cilj v skupini z osmoljencema Tomom Boonenom, ki ga je v 16. nastopu v zaletu zavrla okvara kolesa, in Petrom Saganom, ki je v lovu za Gilbertom padel na legendarnem Kwaremontu zaradi vožnje ob ogradi – kriva je bila zastava. Zrušil je tudi kasneje drugouvrščenega Grega Van Avermaeta. »Ali je padec ustoličil Gilberta, ne bomo nikoli izvedeli,« je glede ugibanj o teorijah razpleta pripomnil Mezgec.

Philippe Gilbert je z zmago na Flandriji po Amstel Gold in Lombardiji vpisal zmago še na tretji veliki klasiki, za mnoge največji in najbolj cenjeni. »Ko sta Gilbert in Boonen napadla na Muur na polno, sem bil blizu. Takoj sem začel lov v pomoč Durbridgeu (12. mesto). Do Kwaremonta smo razliko zmanjšali na pol minute, ko sem opravil nalogo in končal dirko,« je opisal Mezgec, ki je lahko na zadnjem klancu Patersberg z nasmehom pozdravil tudi večjo slovensko skupino prijateljev, ki so si ogledali belgijski športni praznik s 700.000-glavo množico ob cestah.