Neuporabno, z mivko in peskom nasuto zemljišče ob Semedelski promenadi bo postalo središče za rekreativne navdušence. S tem so se včeraj strinjali tudi koprski občinski svetniki, ki so podprli ureditev parka in rekreacijskih površin ter vlaganj vanj. Za ureditev sprehajalnih poti in igrišč bo občina letos in v prihodnjem letu skupaj namenila 1,1 milijona evrov. Sredstva za naložbo bo poskušala pridobiti tudi s kandidaturo na razpisih za evropska sredstva.

Peščena igrišča in park

Na dober hektar velikem zemljišču ob ustju Badaševice, večinoma gre za protipoplavni nasip mivke in peska, ki so ga nasuli ob gradnji predora, bodo uredili tekaško in sprehajalno stezo, javno razsvetljavo, sanitarije in servisni objekt, peščena igrišča za odbojko na mivki in igrišča za otroke ter uredili brežino kanala Grande. Park pa bodo zasadili z mediteranskimi drevesi, večinoma pinijami in mastikami.

»Ureditev parkovnih rekreacijskih površin s sanacijo priobalnih degradiranih zemljišč je namenjena dopolnitvi turistične in rekreacijske ponudbe regije, kar bo mestnemu središču, bližnjim stanovanjskim in turističnim območjem ter širši regiji omogočilo nove kvalitetne vsebine in ureditve za preživljanje prostega časa, izvajanje športnih aktivnosti in rekreacijo z umestitvijo zelenih in peščenih površin, opreme za rekreacijo in razgibavanje za vse starostne skupine,« meni Zdravko Čebokli iz postojnske družbe Valpro, ki je za občino pripravilo investicijsko dokumentacijo.

180.000 evrov več za obalne ponudnike

Občina parka ne bo neposredno tržila, po sedanjih načrtih ga bo upravljal Javni zavod za šport in mladino Mestne občine Koper. Letno vzdrževanje parka bo občino predvidoma stalo 36.000 evrov, si pa obetajo, da bodo lokalni turistični ponudniki ob novi pridobitvi iztržili veliko več. Izračunali so, da bi ti po letu 2020 lahko vsako leto računali na skupaj 180.000 evrov več prihodka, saj naj bi se zaradi prijaznejšega bivanja v mestu povečalo trošenje domačih in tujih turistov. Nekaj prihranka pa bi park prinesel tudi občinski zdravstveni blagajni, saj naj bi možnost rekreacije pozitivno vplivala na zdravstveno stanje domačinov.

V Kopru menijo, da investicija ni vprašljiva, občina bo do prejema morebitnih evropskih sredstev sama založila denar, pridobljena so tudi gradbena dovoljenja. Dela nameravajo začeti letošnjega junija, končali pa naj bi jih aprila prihodnje leto. Naložba je le ena v nizu načrtovane celostne ureditve promenade ob celotni dolžini slovenske obale. Ključne točke so ureditev obale od Kopra do Izole, ureditev pešpoti med Lucijo in Sečovljami, ureditev lokalnega pristanišča v Jernejevem kanalu in gradnja objekta potniškega terminala v Kopru.