Po lanskem odprtju edinstvene pivske fontane Zeleno zlato, ki je postala prava turistična atrakcija, in so jo oblegali ne le domači, pač pa tudi tuji turisti, Žalčani letos pripravljajo tudi nekaj novosti, ki bi v Spodnjo Savinjsko dolino privabile še več obiskovalcev od blizu in daleč. »Finančno konstrukcijo smo zaprli, fontano so ljudje odlično sprejeli, letos pa bomo projekt še nadgradili,« napoveduje žalski župan Janko Kos.

Kos ob tem razkrije, da bodo že obstoječim pipam, iz katerih je lani teklo pet vrst piva, dodali še pipo, iz katere bo teklo brezalkoholno pivo. Lani so si obiskovalci iz fontane lahko postregli z avtohtonim žalskim kukcem, temnim kovaškim pivom iz pivovarne hotela Pod Roglo, medenim svetlim pivom kratochwill, bakrenim ale Adam Ravbar in pivom maximus imperial IPA iz pivovarne Vizir. »Nova bo tudi naprava za pranje kozarcev, obeta pa se še nekaj izboljšav ob sami fontani. Načrtujemo tudi pokritje tržnice v neposredni bližini. Prav tako bomo še nadgradili gostinsko ponudbo in poskusili prepričati gostince, da ponudijo nove kulinarične posebnosti in se med sabo tudi bolj povežejo,« je naštel Kos.

Smeli načrti za prihodnost

Župan se zaveda, da morajo biti, glede na to, da letos pričakujejo kar okoli 100.000 obiskovalcev, na novo sezono dobro pripravljeni. »Povezati se moramo tudi še z bližnjimi termalnimi središči in drugimi turističnimi organizacijami v naši okolici. Verjamem, da nam bo to uspelo. Navsezadnje bomo 18. maja v Žalcu gostili tudi evropski kongres pivovarjev. Ti bodo prišli od vsepovsod in to je lahko za fontano dobra promocija,« razmišlja Kos.

Lani so od odprtja fontane do konca oktobra prodali 36.126 vrčkov piva, obiskovalci so povpraševali tudi po drugih spominkih. Večji obisk so imeli tudi v ekomuzeju in jami Pekel v Šempetru. »Inštitut hmeljarstva in pivovarstva bo verjetno resneje pristopil k proizvodnji eksperimentalnega piva, ker si to lahko privoščijo in naredijo pivo iz tisočih sort hmelja. Naredili bomo tudi arhitekturni natečaj za novo pivnico ali razgledni stolp na vrhu Hmezadove stavbe, ki je najvišji objekt v Savinjski dolini. Zamislili smo si, da bi zgradili tudi panoramsko dvigalo, s katerim bi se obiskovalci popeljali na vrh in tam popili dobro pivo. Če bi nam to uspelo, bi bili zmagovalci,« razkriva smele načrte žalski župan.

Pivske lizike, parfum, piramisu…

V Žalcu je idej, kako še bolje izkoristiti povečan obisk na račun fontane, veliko. »Nekateri bi si želeli parfum z vonjem po hmelju, nekdo drug pivske lizike, spet tretji snujejo nove kulinarične produkte, denimo piramisu. Idej je res veliko in morda jih bomo zbrali tudi v kakšni knjižici. Tudi za turistične spominke bomo razpisali natečaj,« našteva Kos.

Na občini si želijo najti tudi ponudnika, ki bi na tržnici ob pivu obiskovalcem ponudil slane preste. Ne izključujejo pa niti možnosti, da bi se povezali s Sevnico. Morda bodo ponudili celo pivo, imenovano »pivo first lady«. V Žalec bodo na ogled fontane povabili tudi prvo damo Melanio Trump. »Kdo ve, morda pa enkrat res pride,« malo v šali, malo pa tudi zares razmišlja župan Janko Kos.