V prvih petih dneh so v Žalcu prodali pet tisoč, do danes pa že krepko več kot 10.000 spominskih vrčkov za degustacijo piva iz pivske fontane. Vrčke izdelujejo v hrastniški steklarni, oblikoval pa jih je žalski umetnik Oskar Kogoj. In z vrčkom, ki je opremljen tudi s posebnim čipom in si ga lahko vsak odnese domov, si vsak, ki obišče fontano, na petih točilnih pipah natoči po en deciliter piva. Lahko pa izbere tudi samo eno vrsto, a skupno ga ne more natočiti več kot pol litra.

»Zgodilo se je natanko to, kar smo pričakovali in tudi napovedovali. Da bo to turistična atrakcija, zaradi katere bodo v Savinjsko dolino začeli prihajati turisti od vsepovsod, tudi iz Mehike, če omenim le eno zanimivo in oddaljeno deželo. Veliko je obiska tudi iz Hrvaške, Srbije, menda pa imamo ogromno reklame tudi v Rusiji, kjer nas na družbenih omrežjih gleda več milijonov ljudi,« pravi žalski župan Janko Kos in nam prizna, da pa si vseeno niso mislili, da bodo na dan prodali tudi več kot tisoč vrčkov. A tolikšna gneča seveda prinaša s seboj tudi prve težave.

Morda bo fontano kmalu upravljal kdo drug

Kot smo izvedeli, pa naj bi zaradi prevelike obremenjenosti delo v turističnoinformacijskem centru pred kratkim opustila ena od delavk, ki je bila tam zaposlena prek javnih del. A župan to zanika. »To je dezinformacija,« pravi. »Fontano za zdaj upravlja zavod za kulturo, šport in turizem, ki lahko za kakšno pomoč pri vodenju najame tudi študente. Če bo prometa veliko, pa bodo lahko takšno delo tudi pošteno plačali. Če pa bodo potrebe tako narekovale in bomo imeli finančno kritje, pa ni izključeno, da v prihodnosti, vsaj v času sezone, ne bomo koga tudi na novo zaposlili,« pravi župan. A, kot pravi, je za zdaj o tem preuranjeno razmišljati, saj se mora najprej končati vsaj prva sezona.

»Letos bo fontana odprta še en mesec, do konca oktobra. Znova pa jo bomo odprli aprila prihodnje leto, odvisno tudi od vremena. Do takrat pa bo treba razmisliti, če bo fontano še naprej upravljal naš zavod ali pa bomo našli kakšnega drugega upravljalca,« razmišlja Kos. In dodaja, da se nekateri že čutijo poklicane, da bi vstopili v zgodbo kot upravljalci fontane. »Sploh zdaj, ko se že vidi, da je to zgodba o uspehu in atraktiven turistični objekt, je povsem mogoče, da bo fontano prevzel pod svoje okrilje kakšen gostinec ali drug sposoben človek,« pravi župan Kos.

Dejstvo je, da je v turistični pisarni trenutno zaposlena le ena sama delavka, in župan verjame, da ima veliko več dela kot kadar koli prej, ko fontane še ni bilo. Skupaj pa je v zavodu zaposlenih 14 ljudi, a za vsa področja, tako za kulturo, šport kot tudi turizem. »Dva imamo zaposlena v ekomuzeju, ena je v trgovinici, a glede na promet ni nič čudnega, da so vsi malo bolj obremenjeni. Ne nazadnje povečan obisk že občutijo tudi gostinci, ki tudi potrebujejo dodatno delovno silo. A vse to je le dodatna priložnost za zaslužek,« meni Kos.

Glede na tolikšno zanimanje pa se poraja tudi bojazen, da takšna fontana ne bi zrasla še kje. Na občini se tega zavedajo, in kot pravi župan, postopki za pravno zaščito že tečejo. »Na to pa smo že opozorili tudi proizvajalca tehnološke opreme,« pravi župan, ki za prvi oktober v Žalcu napoveduje tudi prvi Savinjski oktoberfest.