Slovenska reprezentanca v smučarskih skokih bo med prvimi prispela na prizorišče finala svetovnega pokala v Planico. Trinajst reprezentantov, Domen, Peter in Cene Prevc, Jurij Tepeš, Anže Semenič, Jernej Damjan, Anže Lanišek, Nejc Dežman, Tilen Bartol, Jaka Hvala, Rok Justin, Matjaž Pungertar in Miran Zupančič ter strokovno vodstvo s selektorjem Goranom Janusom na čelu se bodo v dolino pod Poncami že po tradiciji odpravili z vlakom, danes zgodaj dopoldne z železniške postaje v Ljubljani. Na Jesenicah se bodo presedli na avtobus in se v družbi novinarjev odpeljali v Planico na ogled preizkusa letalnice.

Letos se bo po letalnici prvi spustil nekdanji reprezentant, 28-letni Mitja Mežnar. Da so Slovenci specialisti za polete, je očitno tudi iz zanimanja za vlogo predskakalca, saj je prijavljenih kar 28 slovenski skakalcev. Tujce, ki so se zanimali za vlogo predskakalca, so organizatorji zavrnili, saj je bil pogoj, da so vsaj člani reprezentanc B v svojih državah. Za štiri tekmovalne dni bodo število predskakalcev zmanjšali, saj bodo danes izbrali tiste, ki so sposobni leteti v vseh vremenskih razmerah.

Slovenski skakalci so konec tedna na poletih v Vikersundu pokazali dobro formo. Odkar je leta 2011 selektor Goran Janus, je Slovenija na finalu v Planici ob koncu tedna vsakič dosegla vsaj eno zmago. Janus je bil tako prepričan o sposobnostih svoje eskadrilje, da je v preteklih petih letih zmage napovedoval že pred začetkom finala. Leta 2012 je zmagal Robert Kranjec, leta 2013 Jurij Tepeš, leta 2014, ko zaradi zamud pri gradnji ni bilo tekme na letalnici, ampak je bila na prenovljeni Bloudkovi velikanki, Peter Prevc, leta 2015 Peter Prevc in Jurij Tepeš ter leta 2016 Peter Prevc kar dvakrat in Robert Kranjec. Na prenovljeni in povečani letalnici je Slovenija zmagala na vseh petih tekmah posameznikov.

V Planici bo največ oči uprtih v Avstrijca Stefana Krafta in Poljaka Kamila Stocha, ki se bosta ostro spopadla za veliki kristalni globus. Kraft ima pred zadnjima dvema tekmama 31 točk prednosti pred Stochom. Obeta se epska zračna bitka med najboljšima skakalcema zime. Stoch je dobil novoletno turnejo, Kraft je postal dvakratni svetovni prvak v Lahtiju in v soboto še lastnik svetovnega rekorda z 253,5 metra. Na norveški turneji je že kazalo, da ima Kraft odprto avtocesto do zmage v skupnem seštevku svetovnega pokala. Stoch je bil po težavah na tekmah v Oslu (22. mesto) tako obupan, da je hotel odpotovati domov, a ga je žena prepričala, da se je boril naprej. Ko je Kraft po zmagi v Trondheimu in petem mestu Stocha prednost povečal na 86 točk, so avstrijski navijači že odpirali šampanjce. Kraft je imel zaradi dveh zmag na poletih v Oberstdorfu in doseženega svetovnega rekorda sloves veliko boljšega letalca od Stocha. A na tekmi v Vikersundu so se karte čisto premešale z zmago Stocha in petim mestom Krafta.

»Ker so na poletih hitrosti višje, je kazen že za manjše napake veliko hujša kot na skakalnicah. Po točkah sem blizu Kraftu, a se ne bom osredotočal na dvoboj z njim, ampak nase, saj imam že s svojimi skoki preveč dela,« je napovedal dvakratni olimpijski prvak iz Sočija Kamil Stoch, ki je veliki kristalni globus v Planici dvignil leta 2014. Podobo razmišlja le 170 centimetrov visoki Kraft. Zaradi njunega dvoboja bo v Planico prišlo vsaj 5000 poljskih in 3000 avstrijskih navijačev. Večina skakalcev se zelo veseli poletov v Planici. Noriaki Kasai, 44-letni japonski veteran, je napovedal, da prihaja po zmago, potem ko je bil v nedeljo drugi na poletih v Vikersundu.