»Čeprav vemo, da je kriv, ga nismo mogli obsoditi, ker smo vezani na obtožbo,« je včeraj sodnik Zvjezdan Radonjić komentiral odločitev sodišča, da Petra Škora oprosti vpletenosti v nekaj manj kot pol milijona evrov težak rop draguljarne Malalan na Mestnem trgu v Ljubljani. Radonjić torej ni prav nič podvomil, da je Škoro sodeloval pri ropu, a njegova vloga ni bila takšna, kot je trdilo tožilstvo. Tako je bil srbski državljan obsojen le zaradi kraje toyote, s katero so roparji pobegnili. Dobil je deset mesecev in glede na to, da jih je šest že odslužil v priporu, bo v kratkem spet svoboden človek.

Izdajalske sledi

Roparji so draguljarno obiskali 3. februarja lani. Moški, preoblečen v žensko, je pozvonil v predprostoru in trgovka mu je odprla vrata. Takrat sta prišla še dva roparja ter s kladivi so začeli razbijati vitrine in krasti dragocene ure. Prestrašena trgovka je kričala in hotela pobegniti, a se je znašla pred cevjo pištole. Ko so se roparji s 449.000 evrov vrednim plenom pognali v beg, je za njimi planil uslužbenec Malalana, vendar so ga ustavili s strelom v nogo. Zbežali so do toyote, parkirane na Grudnovem nabrežju, nato pa izginili. Toyoto, za katero se je izkazalo, da je bila nekaj dni prej ukradena v Kopru, so policisti našli zapuščeno v Vodicah.

Tožilstvo je za zdaj na podlagi sledi identificiralo tri domnevno vpletene: Djorjdeta Vostinića, Ivana Markovića in Petra Škora. Vostinić v koprskem zaporu prestaja kazen leto in osem mesecev zaradi ropa ljubljanske zlatarne – kazen se mu izteče avgusta prihodnje leto, v kratkem pa ga nameravajo obtožiti še zaradi Malalana. Marković je na begu in tako je Škoro prvi, ki je stopil pred sodnika.

V avto z desne?

Njegove sledi so našli na volanu in notranji ročici voznikovih vrat toyote ter na parkirnem listku – natančneje, švicarski Interpol je našim kriminalistom sporočil, da se ujemajo s sledmi Srba Srdjana Pajovića, ki se predstavlja tudi kot Petar Škoro, Tomislav Jandel, Darko Valenčič in Predrag Milojević. Obtoženi, ki so ga prijeli na podlagi mednarodne tiralice, je vse očitke zanikal in prisegel, da je zgolj Škoro. Včeraj, ko so forenziki zatrdno potrdili, da gre za njegove sledi, pa je pojasnil, da se je včasih res predstavljal kot Pajović, »ker je imel določene težave«. V preteklosti je namreč že bil kaznovan.

Tožilka Helena Zobec Dolanc je zaradi sledi sklepala, da je bil Škoro voznik, ki je v toyoti čakal na pajdaše, in tako je napisala tudi v obtožbi. Jo je pa spremenila po včerajšnjem zaslišanju uslužbenca mestnega redarstva, ki se je takrat po naključju znašel v bližini in v Škoru prepoznal roparja, ki je z desne strani sedel v toyoto, preden je odbrzela – torej ne kot voznika. A kaže, da je s tem naredila usodno napako. Sodnik je pojasnil, da je obtoženi kriv v delu obtožbe, ki mu očita, da je v Kopru vzel toyoto in jo odpeljal v Ljubljano, zaradi česar ga je obsodil na deset mesecev zapora. Po njegovem prepričanju je bil prav on tudi tisti, ki je v avtu čakal na pajdaše – a ga za to zaradi spremenjene obtožbe ni mogel obsoditi. Kot je poudaril, je izrek obtožbe zdaj v nasprotju z njeno obrazložitvijo, v kateri je še vedno govor, da so v draguljarno Malalan vstopili maskirani moški, Marković in še ena neznana oseba. Sicer pa tudi dokazov, da je Škoro v draguljarni res bil, ni, je dejal.

Škoro je bil nad takšno razsodbo navdušen, tožilka pa manj in je že napovedala pritožbo.