Najuspešnejša kombinacija v notranjem urejanju je spoj dizajna in uporabnosti. Funkcionalno opremljeno stanovanje nam olajša opravljanje gospodinjskih dejavnosti in bivanje naredi prijetnejše. Enostavno vzdrževanje, uporaba in večnamenska ureditev prostorov dvigujejo kakovost stanovanjskega okolja. Moto številnih posameznikov, ki na prvo mesto postavljajo izključno svoje udobje in neobremenjenost s predmeti okoli sebe, je, da niso sužnji pohištva in njegovega vzdrževanja.

Dizajn, ki je sam sebi namen, izgubi pomen

Dizajn, ki je sam sebi namen, brez resnične uporabne vrednosti v različnih okoljih, izgubi svoj pomen, uporabnost brez estetske vrednosti pa je prazna in nezanimiva. Združitev dizajna in uporabnosti je torej odgovor za praktično in hkrati prijetno življenjsko okolje. Če želite izbrati pravilno razmerje med tema dvema dejavnikoma, najprej ocenite svoj način življenja in navade svoje družine, ki jim je treba pri načrtovanju dati prednost. Seveda pa je veliko odvisno tudi od vaših prostorskih in finančnih možnosti.

Pomemben dejavnik pri urejanju doma je starost stanovalcev. Družine z majhnimi otroki in zreli pari, ki živijo sami, a jih pogosto obiskujejo otroci ali vnuki, bi morali prednost dati uporabnosti. Priporočljivo je izbrati elemente opreme, ki jih je lahko vzdrževati in se težje poškodujejo, sedežno pohištvo s pralnimi prevlekami temnejših barv, neobčutljiv stenski opaž ter pohištvo brez ostrih robov. Ne razstavljajte krhkih steklenih dekorativnih predmetov na lahko dostopnih mestih ter ne izberite talnih oblog z dolgimi vlakni.

Samski ali pari imajo bolj proste roke kot družine

Samski pari ter pari ali družine z odraslimi otroki imajo pri tehtanju med dizajnom in funkcionalnostjo precej bolj proste roke, velikokrat pa dajo prednost prvemu. Tisti, ki želijo brezhibno opremljen in urejen dom, lahko brez težav izberejo steklene elemente, temnejša tla z visokim sijajem, pohištvo v temnih barvah, svetle sedežne garniture, kuhinjske omarice z visokim sijajem, dragocene in krhke namizne in stoječe svetilke, umivalnike in pršne kabine iz stekla itd., torej opremo, ki je v skladu z zadnjimi trendi, vendar zahteva tudi vsakodnevno vzdrževanje in čiščenje.

Poleg elementov ureditve, pri katerih je razmerje med uporabnostjo in oblikovanjem osebna izbira, obstajajo tudi tisti, katerih osnovna naloga je udobje, dizajn pa je le spremljevalni dejavnik, ki končni izdelek naredi kakovostnejši. To prvenstveno velja za izbiro stolov in sedežnih garnitur, postelj in posteljnih vložkov ter za razpored in višino kuhinjskih omaric. Neudobno sedenje ali spanje ima dolgoročne posledice za zdravje, neprimerna razporeditev elementov v kuhinji pa gospodinjska opravila podaljša in jih oteži.

Drznejše poigravanje z dizajnom v večjih domovih

Večji stanovanjski prostori dopuščajo drznejše poigravanje z dizajnom, medtem ko je v manjših priporočljivo dati prednost uporabnosti, saj v enem prostoru pogosto opravljamo več dejavnosti: delamo, počivamo, spimo ali jemo. Predvsem od vaših finančnih možnosti je odvisno, ali si lahko privoščite drago dizajnersko pohištvo ali samo posamezne elemente, ki so v prostornejšem domu lahko svojevrstne skulpture. Ne glede na izbiro pa se zavedajte, da dom urejate zase in za svoje potrebe in ne kot razstavni primerek za goste, ki jih želite navdušiti.