Ne le funkcionalnost in dizajn, tudi pohištvena oprema v tehnološkem smislu nenehno napreduje. Prav tako se spreminja slog opremljanja, ki pogosto sega v dobre stare pretekle čase, ko je naše življenje teklo počasneje. Čedalje večjo vlogo igrata trajnostnost in ekološka osveščenost: povpraševanje po recikliranih materialih je večje kot kdaj koli prej, številni pa svoje pohištvo naredijo kar sami – iz palet. Tudi to je današnja slika notranje opreme, v kateri se velikokrat mešajo različni stili.

Retro šik se sreča z urbano funkcionalnostjo

Retro videz, združen s sodobnimi kosi opreme, je primer, ki daje interjerju mešan značaj. Pohištveni trendi tudi letos ohranjajo slog moderne iz petdesetih let prejšnjega stoletja, ki se je povzpel lani. Posamezni kosi retro pohištva, kot so stilno izčiščene stranske mizice ali fotelji v slogu bauhausa, so pravi dragulji, ki podarjajo udobje in hkrati podčrtujejo individualen videz doma. Elegantno klasiko dopolnjuje moderno pohištvo, manjše in lažje kot v preteklih letih, ki ga odlikuje predvsem praktičnost. Zaradi težnje po minimalističnem videzu je velikokrat večnamensko: predalnik je hkrati delovna miza, stenska polica je priročno sedišče, kavč pa se spremeni v posteljo.

Nadvse priljubljeno je majhno pohištvo, kot so denimo stranske mizice, poličke, pleteno pohištvo, konzole in mini naslonjači. Fotelji brez naslonov za roke, ki so pogosto delo priznanih oblikovalcev, so nadvse primerni za individualno opremo majhnih stanovanj. Današnji majhni stanovanjski prostori so izziv za izdelovalce, da predstavijo pohištvo, ki ni preveliko, a je hkrati dizajnersko dovršeno, tako da lahko nagovori širši nabor kupcev s prefinjenim okusom. Nekateri izdelovalci so šli še dlje in so svoje serije pohištva, ki združujejo trajnostno proizvodnjo z estetskim konceptom, ustvarili skupaj z mojstri obrtniki. Takšni izdelki, ki s svojo avtentičnostjo »pripovedujejo zgodbo«, so čedalje bolj zaželeni.

Narava v barvah in materialih

»Nazaj k naravi« je stična točka letošnjih trendov barv in materialov. Notranjo opremo krasijo naravni zeleni, rjavi in rumeni odtenki, ki dajejo vtis sproščenosti in sozvočja. Vodilni napovedovalec barvnih trendov, družba Pantone, je za barvo letošnjega leta celo razglasil »zelenje«, ki pooseblja zelene odtenke zgodnje pomladi. Naravne barvne tone je mogoče med seboj zelo dobro kombinirati, odlično pa se podajo tudi k sivi, ki je že nekaj let med vodilnimi v notranjem opremljanju, le da je letos nekoliko bolj bež; v angleščini ji pravijo grež, ki je sestavljenka iz besed grey (siva) in bež. Naravnim se v manjši meri pridružujejo pastelne barve ter veliko bolj živahni odtenki draguljev: kobaltno modra, smaragdno zelena in rubinasto rdeča, ki v interjerju ustvarjajo dotik prestiža.

Naravni les v vseh načinih obdelave se ne pusti vreči s prestola najbolj priljubljenih materialov. S svojo toplino in vedno izvirno podobo pusti v vsakem interjerju individualni pečat. Še vedno so modne kovine, vendar letos bolj v mat in satenastem kot sijočem videzu. Zlati, srebrni in bronasti dodatki so v prostor postavljeni bolj minimalistično kot prej in tudi redkeje; na plan se prebija potemneli baker, ki se odlično sklada z industrijskim slogom opreme. Slednjega poudarja beton, ki je zelo zaželen kot talna ali stenska obloga, a z njim ni priporočljivo pretiravati, ker je prostor videti neudoben. Enako velja za marmor, ki vztraja še iz prejšnjega leta, letos pa se mu pridružuje teraco. Materiale, ki delujejo hladno, omehčajo dodatki iz žameta, usnja, volne, krzna in klobučevine.

Sproščujoča sodobna razsvetljava

Razsvetljava ima v interjerju čedalje pomembnejšo vlogo. Navadne varčne sijalke, razen edisonovih brez senčila, ki so že same po sebi dekoracija prostora, je skoraj povsem zamenjala energijsko varčna tehnologija LED in OLED. Sodobna svetila zgolj s pritiskom na gumb daljinskega upravljalnika ali celo z upravljanjem prek pametnega telefona menjujejo moč in barvo svetlobe. Takšna svetila, ki v prostoru ustvarjajo posebno ozračje in vanj vključujejo razpoloženjsko barvno svetlobo, namenjeno delu ali sprostitvi, najdemo v različnih, tudi neobičajnih oblikah, materialih in dimenzijah ali kot umetniška dela. Pogosto so vgrajena tudi v pohištvo in drugo opremo za osvetlitev omaric, svetlobne poudarke ali svetlobne obrobe.