Švicarski finale je bil ob presenetljivem izpadu nosilcev kot so Andy Murray, Kei Nišikori in Novak Đokovič sprehod v ne preveč oddaljeno preteklo teniško obdobje. Na to se bo letos očitno potrebno navaditi. Med tem so se spremenile le nekatere številke. Roger Federer je bil deseti na ATP lestvici, medtem ko je njegov dobri prijatelj Stan Wawrinka, ki je v vročem Indian Wellsu prvič prišel do finala, zasedal tretje mesto. V njunih 22. medsebojnih srečanjih prvi vodi z 19 : 3; kar 14 : 0, ko vzamemo pod drobnogled zgolj boje na trdi podlagi.

To ni bila edina statistična zanimivost tega srečanja. Stan Wawrinka jih šteje 31, Federer 35 let. Končni zmagovalec se je tako poleg naslova lahko nadejal tudi naziva najstarejšega zmagovalca Indian Wellsa. Pred tem je to uspelo ameriškemu tenisaču Jimmyju Connorsu. Mlajši izmed obeh pa se je moral spopasti tudi z izjemnim servisom nasprotnika. Zgolj Rafael Nadal je imel na celotnem turnirju eno priložnost, da bi mu tega tudi odvzel, kar je na tej ravni neverjeten dosežek.

Spopad enoročnih backhand udarcev

Če smo v ženskem finalu pred tem gledali serijsko odvzemanje servisa, v finalu moških tega niti ni bilo pričakovati, saj ima tudi Stan Wawrinka izjemen začetni udarec. Za ekspresen prvi niz desetih iger sta Švicarja potrebovala le 29 minut. Federer je v deseti igri ob najdaljši izmenjavi niza izkoristil prvo brake priložnost, med tem pa smo videli boj enoročnih backhand udarcev.

Prav s tem elementom igre je Federer presenetil svoje nasprotnike na letošnjem Indian Wellsu. Med drugim je bil pravzaprav prvič v medsebojnih obračunih povsem nemočen Nadal. In ko sta Švicarja udrihala v redkejših daljših izmenjavah, se je zdelo, da je tovrsten nivo sekundarnega udarca nekaj povsem običajnega. Seveda ni.

Atomski tenis iz prvega niza, ko je Federer zagrešil zgolj pet neizsiljenih napak, kajpak ni mogel zdržati. Wawrinka je to izkoristil in mu odvzel servis v prvi igri nadaljevanja, ko je imel za to na voljo tri povezane priložnosti. Prednost je nato mlajši izmed Švicarjev zapravil že v naslednji igri. Pestil ga je tudi slab delež dobljenih točk v srednje dolgih izmenjavah. Ključna pa je morda vendarle bila sodniška odločitev v drugi igri, ko je klical avt ob siceršnjem asu, česar pa nato Wawrinka ni preveril s sokoljim očesom.

Zgodovinska 90. turnirska zmaga Federerja

Veliki Federer bržkone ne bo ujel Jimmyja Connorsa, ki vodi na lestvici s 109. turnirskimi zmagami, a jasno je, da so Švicarjeve še za odtenek bolj plemenite. Odločilna dvanajsta igra je pokazala njegove izkušnje in suverenost ob takšnih trenutkih. Še petnajstič je premagal mlajšega rojaka na trdi podlagi, zabeležil 90. turnirsko zmago, postal najstarejši zmagovalec Indian Wellsa, ga osvojil še petič in napredoval na šesto mesto ATP razvrstitve. Zdi se, da se črni Wilson po vseh teh letih še ne namerava ustaviti. Nekoliko je zgolj spremenil igro, sedaj žogico pobira še prej, tako pa nasprotniku jemlje čas in ga 'kupuje' sebi. Kdo pa bi mu to pri 35. letih sploh lahko zameril?