Slovenski vojaki, ki so si zaradi že drugega inšpekcijskega nadzora v začetku tega meseca morali sneti našitke, ki so bili za nekaj milimetrov preveliki glede na zakonodajo, o čemer smo poročali pred dnevi, jih bodo lahko spet nadeli, saj se je vrh obrambnega ministrstva po nasvetu generalštaba naposled odločil, da namesto novih našitkov lahko spremeni zakonodajo. Spomniti moramo, da je generalštab na dejstvo, da vojska z nošenjem prevelikih našitkov krši zakonodajo, vrh obrambnega ministrstva prvič opozoril že pred enim letom, nekajkrat še pozneje, inšpektor pa septembra lani. Ekipa obrambne ministrice je torej leto dni vedela, kaj se dogaja z našitki, pa ni se ni odzvala oziroma je to končno storila šele takrat, ko so vojaki dejansko ostali brez našitkov oziroma ko smo na birokratsko neumnost opozorili v Dnevniku.

Iz vlade so sporočili, da spremenjena uredba o oznakah v Slovenski vojski (SV) sledi nekaterim novostim na področju uniform SV, novejšim tehnologijam pri izdelavi posameznih delov uniform in potrebam pri izvajanju vojaške službe, predvsem v mednarodnih operacijah in misijah.

A če je stvar z našitki končno rešena, je dogajanje z licenciranjem pilotov SV, o čemer smo v Dnevniku poročali včeraj, še vedno enako, kot je bilo. Zaradi tega, ker vlada obrambnemu sistemu ne zmore oziroma ne želi nameniti potrebnih dodatnih sredstev, je v SV trenutno operativnih le 43 odstotkov pilotov cougarjev in 73 odstotkov pilotov bellov. Kot napovedujejo viri, se bo položaj v prihodnjih mesecih še poslabšal.

Obrambni strokovnjak Klemen Grošelj opozarja, da je dogajanje, povezano z našitki in licencami za pilote, »kljub temu da se z vidika zunanjega opazovalca morda zdi nepomembno in malenkostno, kazalnik resnih organizacijskih slabosti, ki hromijo delovanje obrambnega sistema«. Gre za sitem, ki upravlja oboroženo silo, pravi Grošelj: »To dogajanje potrjuje, kar trdim že nekaj časa: slovenski obrambni sistem ne potrebuje le dodatnega denarja, ampak pred začetkom kakršne koli modernizacije predvsem organizacijsko konsolidacijo, ki bo preprečila pojav tovrstnih ekscesov.« Če konsolidacije ne bo, bo to po Grošljevih besedah kljub dodatnim sredstvom »onemogočalo in zaviralo nadaljnji razvoj tako obrambnega sistema kot Slovenske vojske«.