Poleg predavatelja na Harvardu Klemna Jakliča in profesorjev z ljubljanske pravne fakultete Mateja Accetta in Marijana Pavčnika je kandidat za ustavnega sodnika še profesor z mariborske pravne fakultete Rajko Knez. Vse štiri predloge je predsednik republike Borut Pahor včeraj že poslal v državni zbor.

Ustavno-fiskalno prepletanje

Ker se trem ustavnim sodnikom iztečejo mandati že konec marca, so v zadnjih tednih mnogi pričakovali, da bo Pahor s kandidaturami pohitel, da bi še ujel termin marčevskega zasedanja državnega zbora. Prav tako naj bi bilo glasovanje o ustavnih sodnikih na marčevski seji povezano z glasovanjem o članih fiskalnega sveta (ki bo zagotovo marca). Stranke izvolitev določenih kandidatov na obeh glasovanjih stranke medsebojno pogojujejo. Za izvolitev članov fiskalnega sveta je potrebna dvotretjinska večina poslanskih glasov, zato je dogovor med koalicijo in opozicijo o fiskalnem svetu nujen. V »politični trgovini«, ki je potekala v minulih tednih, pa sta se začela fiskalni svet in ustavno sodišče prepletati ...

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko, ki se primarno zavzema za izvolitev Jakliča (ta je izpričan podpornik Janeza Janše), je včeraj dejal, da se v SDS strinjajo z vsemi štirimi »Pahorjevimi« kandidati za ustavne sodnike. Razen Jakliča, ki naj bi po pričakovanjih SDS na ustavnem sodišču podpiral ključne ideje stranke, ko bo SDS to potrebovala, bi tako v SDS podprli tudi Accetta in Kneza, ki se v svetovnonazorskem smislu uvrščata med liberalce, ter upokojenega akademika Pavčnika, ki je zmerno konservativen.

A poznavalci razmer v parlamentu opozarjajo, da zlasti SDS pričakuje, da bo glasovanje o ustavnih sodnikih potekalo še pred glasovanjem o članih fiskalnega sveta. Glede na to, ali bo Jaklič izvoljen ali ne (glasovanje bo tajno), pa naj bi SDS potem ustrezno pritisnila na gumbe še v glasovanju o fiskalnem svetu.

Bodo ustavni sodniki preskočili glasovalno vrsto?

Tako je še vedno odprto vprašanje, ali bo mandatno-volilni komisiji državnega zbora, ki je obvezna predhodnica glasovanja vseh poslancev, uspelo že v marcu izpeljati postopek v zvezi z ustavnimi sodniki. Po naših včerajšnjih informacijah namreč na današnji seji komisije obravnava kandidatur za ustavne sodnike še ni bila predvidena. Tanko pa je včeraj dejal, da se da ta postopek izpeljati tudi na nujni seji komisije kadarkoli pred začetkom marčevske seje parlamenta.

Enako nam je v pogovoru za Dnevnik dejal vodja poslanske skupine Socialnih demokratov Matjaž Han. Ta sicer pravi, da naj bi v SD podprli Kneza in Pavčnika. Kneza, ki je med kandidati novinec in je manjše presenečenje, je Han ocenil za dobrega kandidata, o preostalih dveh pa ni hotel govoriti.

Kneza podpirajo tudi v Desus. V SMC se bodo o njem še pogovorili, a pričakovati je, da ga bodo podprli, saj je za stranko že pripravljal gradivo za vpis pravice do pitne vode v ustavo.

Da je vse skupaj Pahorjeva politična trgovina, pa so opozorili v Združeni levici, ki ne podpira nobenega od štirih kandidatov. Pahorju očitajo, da omogoča Janši, da »nagne ustavno sodišče še bolj v desno«. »Zahtevali smo, da se imenovanje ustavnih sodnikov prestavi na april, da se bo marca najprej glasovalo o kandidatih za fiskalni svet,« je dejal poslanec ZL Luka Mesec.