Za komitente je, tako kot je že lani v podobni analizi ugotovila Banka Slovenije, najcenejša Delavska hranilnica. Za tradicionalnega komitenta je najdražja Sberbank, za e-komitenta pa Intesa Sanpaolo Bank oziroma Nova KBM. To so pokazali rezultati analize Banke Slovenija (BS) o nadomestilih 15 bank in treh hranilnic za plačilne storitve in izračun stroškov košaric teh storitev.

Posameznik kot tradicionalni komitent lahko z zamenjavo ponudnika plačilnih storitev prihrani tudi do 224,16 evra (košarica Zveze potrošnikov Slovenije) oziroma 121,71 evra (košarica Banke Slovenije). Kot e-komitent pa lahko posameznik na leto prihrani do 55,32 evra (košarica ZPS) oziroma 29,07 evra (košarica BS).

Za obe vrsti komitentov je najcenejša Delavska hranilnica, saj letni strošek košarice za tradicionalnega komitenta znaša 28,20 evra (košarica BS) oziroma 38,04 evra (košarica ZPS), za e-komitenta pa letni strošek košarice znaša 24,60 evra (košarica BS) oziroma 30,84 evra (košarica ZPS). Najdražja za tradicionalnega komitenta je Sberbank, kjer letni strošek košarice znaša 149,91 evra (košarica BS) oziroma 262,20 evra (košarica ZPS). Za e-komitenta je najdražja Intesa Sanpaolo Bank, kjer letni strošek košarice znaša 53,67 evra (košarica BS), oziroma Nova KBM, kjer letni strošek znaša 86,16 evra (košarica ZPS).

Zvišanja pri dvigih gotovine z debetno kartico

Banka Slovenije je v analizi o nadomestilih bank in hranilnic za plačilne storitve za preteklo leto ugotovila, da so se povprečna nadomestila konec decembra lani v primerjavi z enakim obdobjem leta 2015 zvišala v šestih segmentih, znižala v petih, v desetih segmentih pa so ostala nespremenjena. Največje povečanje povprečnega nadomestila, in sicer za 28 odstotkov, je bilo pri dvigih gotovine z debetno kartico na bankomatu drugega ponudnika, kar je posledica uvedbe nadomestila dveh ponudnikov plačilnih storitev, ki sta to prej ponujala brezplačno, in dviga nadomestila enega ponudnika. Največje znižanje povprečnega nadomestila, za 5,88 odstotka, pa je bilo v segmentu plačil z neposredno obremenitvijo pravnih oseb v vlogi plačnika.

Pri pravnih osebah še večje razlike

Pri pravnih osebah so razlike še večje, in sicer zaradi bistveno večjega števila transakcij in višjih nadomestil. Tako lahko pravna oseba kot tradicionalni komitent z zamenjavo ponudnika plačilnih storitev prihrani do 750 evrov na leto, kot e-komitent pa do okoli 309 evrov letno. Pravni osebi kot tradicionalnemu komitentu po metodologiji Banke Slovenije najcenejše storitve ponuja Primorska hranilnica Vipava, katere letni strošek košarice znaša 343,20 evra, najdražja pa je banka Sparkasse s 1093,25 evra. Za e-komitenta pa je najcenejša Delavska hranilnica (179,30 evra), najdražja pa Sberbank (489,08 evra).