V zadnjih dveh tednih se o QuickShoeLace v Los Angelesu govori veliko. Elastične vezalke, ki jih ustvarja Zagorjan David Knez, se bodo verjetno znašle v garderobi številnih ameriških zvezdnikov. Da bi bilo tako čim prej, je Knez ta mesec že drugič v mestu angelov, kjer predstavlja vezalke. Nedavno se je namreč v LA predstavil le dan pred podelitvijo oskarjev, ko je imel priložnost zvezdnikom podariti vezalke (Celebrity Connected Luxury Gifting Suite event) in kjer mu je uspelo zbrati vrsto koristnih stikov od predstavnikov modne industrije, potencialnih vlagateljev, pa seveda številnih zvezdnikov predvsem iz filmskega sveta. Te dni je čez lužo na povabilo Nine Vargas z revije The La Fashion, ki gosti dogodek, ki se ga udeležujejo modni oblikovalci, zvezdniki pa tudi novinarji in modni blogerji.

»Prehitel sem Leonarda di Capria«

Ameriški trg je namreč ključen tudi za prodajo teh ekstravagantnih elastičnih vezalk, ki naj bi kmalu postale ne le nepogrešljiv kos na obutvi, ampak tudi na sodobnih modnih oblačilih, ki jih Knez izdeluje pod blagovno znamko InDavidual. »Oskarja sem dobil bistveno hitreje kot Leonardo di Caprio,« se šali Knez, ki ima za seboj dve uspešni kampanji množičnega zbiranja denarja tako na kickstarterju kot tudi na indiegogo.

Prav uspeh na kickstarterju, kjer je sicer želel zbrati 18.000 dolarjev, podpora modnih navdušencev in tudi tistih, ki jim zavezovanje vezalk zaradi telesne oviranosti pomeni izziv, pa mu je zagotovila izplen v višini 143.477 dolarjev, mu je že prinesel crowdyja, slovenskega crowdfunding oskarja. Ekipa, ki skrbi za nenehno nadgrajevanje in prodajo elastičnih vezalk, je namreč presegla mejo 100.000 dolarjev in dobila prednaročila več kot štiri tisoč podpornikov.

V teh dneh bodo kupcem poslali prvih 10.000 parov vezalk, ki bodo razveselile kupce v 35 različnih državah sveta. Šestdeset odstotkov prodaje trenutno pomeni ameriški trg. Vezalke izdelujejo v VDC Zagorje. »Največji izziv pri umeščanju izdelka na trg je vidnost. Na kickstarterju nam skoraj mesec dni nikakor ni steklo, ko pa so nas zaznali mediji, smo v zadnjem tednu zbrali 140 tisočakov,« pravi Knez, sicer diplomirani inženir energetike in procesnega strojništva, ki prinaša nov veter v modno industrijo.

V Litiji bo kupil proizvodno linijo čevljev

»Želim si na vrh sveta,« v smehu odgovarja Knez na vprašanje, ali bo s prodajo vezalk še letos zaslužil prvi milijon evrov in se pridružil Chipolu, ki z nenehno nadgradnjo svojega sledilnika predmetov iz leta v leto podvaja prihodke, ki so se do prvega milijona povzpeli v poldrugem letu poslovanja. O prihodkih Knez še ne govori, jasno pa je že, da pospešeno gradi globalno distribucijsko mrežo za prodajo vezalk, v Litiji kupuje proizvodno linijo čevljev in da bo vezalke inkorporiral v svoja modna oblačila, ki jih trenutno šiva še pod budnim očesom svoje mentorice v Celju Solo Mila.

Vezalke so med uporabniki priljubljene zaradi njihove funkcionalnosti. Poseben obroček omogoča, da jih preprosto zapnemo tako, da obroček namestimo na navojni žebljiček. Vezalke lahko uporabnik namesti na vsake čevlje z luknjami, saj bučko z vijakom pritrdimo na zgornji dve luknji čevlja in vezalko napeljemo od zgoraj navzdol. Nato naredimo vozel. A z novo kolekcijo vezalk, ki je že pripravljena, naj bi bila izboljšana tudi obstoječa rešitev z vozlom.