Kdor ne pozna Davida Kneza, zagretega športnika, ki je kot diplomirani inženir energetike in procesnega strojništva še do nedavnega delal kot projektant orodij za brizganje plastike v ETI Proplast, težko razume, zakaj se je pred dvema letoma spustil v svet tekstila, zdaj pa na platformi za množično zbiranje denarja Kickstarter osvaja navdušence drugačnosti in izvirnosti v modni in obutveni industriji. Izdelal je namreč inovativne elastične vezalke, ki bistveno olajšajo in pohitrijo obuvanje, saj zavezovanje ni več potrebno.

Vezalke imajo na koncu poseben obroček, ki omogoča, da jih enostavno zapnemo tako, da obroček namestimo na navojni žebljiček. Vezalke se lahko namestijo na vse čevlje z luknjami, saj bučko z vijakom pritrdimo na zgornji dve luknji čevlja, vezalko pa napeljemo od zgoraj navzdol. Nato naredimo vozel in že smo nared. David pravi, da bo rešil tudi težavo z vozlom, ki ga naredimo na koncu čevlja, saj je po njegovem mnenju sedanja rešitev le začasna.

Namensko spreminjal obliko in funkcionalnost

Pred leti ga je navdušilo delo s tekstilom. Opravil je tečaj šivanja, kupil šivalne stroje in nastajati je začela njegova unikatna linija oblačil in kasneje obutve pod blagovno znamko InDavidual. Pri oblikovanju čevljev, s katerimi bi dopolnil linijo oblačil, je želel preoblikovati klasične vezalke. Idejo za drugačne vezalke, sedaj pod blagovno znamko QuickShoeLace, je dobil med skiciranjem čevlja. Na posameznih delih oblačil in čevljev je spreminjal obliko in funkcionalnost, da bi lahko naredil svoje izdelke še bolj izvirne.

»Pri risanju sem namensko spreminjal vezalko, ker se mi je zdela starejša različica enostavno preživeta. Po 15-minutnem premisleku sem dobil idejo, da mora biti vezalka elastična in se mora zapenjati. Prav iskanje rešitve za zapenjanje mi je delalo največ preglavic. Prvi prototipi vezalke so bili narejeni kar iz žice in z obročkom za ključe. Po dveh letih izpopolnjevanja in dopolnjevanja vezalke nam je uspelo zapenjanje narediti udobno in preprosto za uporabo « je pojasnil Knez, energičen in nasmejan Zasavec.

»Vendar pa zame to ni bil problem, bil je predvsem izziv. Sam imam zelo rad uganke in iskanje rešitve mi je predstavljalo izziv. Naše šole učijo prav nasprotno, saj bi problemu lahko rekli izziv in spodbujali mlade k pozitivni naravnanosti. A dejansko je vse rešljivo,« je v pogovoru dejal Knez, ki je minuli petek testiral še vezalke za drsalke, saj je sam navdušen hokejist, lažjega zapenjanja pa bodo kmalu deležni tudi pohodniki in hribolazci. Elastike so sicer univerzalne dolžine, ker pa so namenjene različni obutvi, so različno elastične.

Za patent vzel posojilo in prodal avto

Vsi sestavni elementi vezalk so zamenljivi in se jih da hitro razstaviti. Vezalka je narejena iz elastike, zato se prilega vsakemu kosu obutve. Vezalke je patentiral, patent pa velja za ves svet. Pregled, ali obstaja podoben patentiran izdelek po svetu, ga je pred dvema letoma stal šest tisoč evrov, septembra letos pa bo moral za patent, ki velja v 246 državah, odšteti še 40 tisoč evrov. »To je kar veliko. Moral sem vzeti kredit in prodati avto ter lovsko puško,« pojasnjuje Knez, ki pa se dobro zaveda, da je patent premalo, da bi mu z njim uspelo odvrniti ponarejevalce, še posebno Kitajce.

»Bom pa javno nastopil proti državam, ki bodo pod mojo znamko uvažale izdelke iz Kitajske,« je odločen Knez, ki je obenem kritičen do razmer v Sloveniji, kjer vlada ne naredi ničesar proti uvoznikom kakovostno spornih izdelkov iz Kitajske.

Ljubitelj barv je elastično vezalko izdelal v petih osnovnih barvah, beli, črni, rdeči, viola, modri, v treh neonskih barvah, torej neon pink, neon oranžna in neon zelena, ter cikcak v treh kombinacijah. Izdelal pa je tudi srebrno in zlato, kar pomeni, da so vezalke dejansko prevlečene s tema žlahtnima kovinama, pri čemer pa bo zanju treba odšteti 400 evrov oziroma tisočaka. »Želimo si in stremimo k temu, da bi vezalka postala obvezen modni kos, kot je nakit. Sledimo misli igralke Kate Hudson: »Kadar se ne počutim dobro, se okitim z nakitom. Ta mi da energijo in me osreči.« Naš cilj je, da bodo ljudje nekega dne enako dejali za naše vezalke QuickShoeLace,« pravi Knez.

Poleg spletne prodaje bodo vezalke ponudili tudi modnim kreatorjem. Na Kickstarterju, kjer kampanjo zaključuje v petek, so želeli zbrati 18 tisočakov za kritje stroškov proizvodnje, ki poteka v Zasavju. Do včeraj so jih zbrali že štirikrat več, in sicer dobrih 87 tisoč evrov. jpš

Nadaljnji razvoj vezalk, s katerimi želi osvojiti tudi obutveno industrijo za šport, bo zahteval še več denarja. Zato se pripravlja tudi na kampanjo na Indiegogo.