Če so tla že dovolj ogreta, lahko začnemo prekopavanje. O temperaturi tal dobimo ažurne podatke na spletni strani Arso (MKO), ki ima merilne naprave nameščene na globinah pet in deset centimetrov. Temperatura se dnevno spreminja in ni nujno, da se spomladi vedno le viša. Temperatura tal je odvisna tudi od lastnosti tal. Najhitreje se segrevajo lahka, peščena tla. Dodatno lahko tla segrejemo, če jih pokrijemo z različnimi polietilenskimi folijami. Tako denimo prozorna dobro prepušča toploto, korenine pa bolje rastejo pod rjavo folijo. Črne folije vpijejo vse sončne žarke in se ogrejejo tudi do 50 stopinj Celzija in celo več. Vendar pa nam črne folije pridejo prav ponoči, ko dvignejo temperaturo tal tudi do štirih stopinj Celzija.

Prekopavanje gredic

Gredice med prekopavanjem in pripravo na setev in sajenje še založno pognojimo z mineralnim ali organskim gnojilom, ki ga dobimo v vrtnem centru Kalia ali v kateri drugi specializirani trgovini, uporabimo pa lahko tudi kompost z domačega vrta. V toplih krajih bodo med prvimi, ki bodo na prosto lahko posejali bob in grah, črni koren, pastinak in špinačo. Da nas ne bi presenetile nizke temperature, gredice pokrijemo z vrtno tkanino. Proti koncu meseca pa bomo lahko sadili čebulček, česen in krompir.

Domača solata

Ena najbolj priljubljenih vrtnin ljubiteljskih vrtičkarjev je solata. In čeprav seme solate na prostem kali že precej zgodaj, pri temperaturi tri stopinje Celzija, je za vrtičkarje priporočljivo, da si jo vzgojijo iz sadik – najbolj zdrava bo iz tistih s koreninsko grudo. Pridelek bo zgodnejši, solata odpornejša na bolezni in škodljivce, sadike pa je mogoče vzgajati in dosejati na vrt sproti, po potrebi. Seme solate potrebuje za kalitev od 16 do 18 stopinj Celzija, pozneje pa je lahko sadika v neogrevanem rastlinjaku, zaradi česar se lahko krhkolistne spomladanske sorte (denimo ljubljanska ledenka, leda, posavka, braziljanka…) seje že januarja in februarja. Solata bo od setve semena do presaditve na gredico potrebovala od 30 do 35 dni, najbolje pa jo je sejati neposredno v lončke oziroma multiplošče s premerom tri centimetre, če dvomimo o kalivosti semena, po več semenk v eno.

Marca postavimo tudi kompostnik

V vrtu pripravimo prostor za kompostnik, lahko se odločimo le za kompostni kup, na katerega bomo metali organske odpadke z vrta in gospodinjstva. Kompostni kup naj bo v senci, poskrbimo pa tudi, da bo stalno vlažen. (ea)