Rusija je postala najvplivnejša država na svetu. Vladimir Putin ima to moč, da prisili druge države k potovanju skozi čas. Praviloma se ura vrti nazaj. Pravkar mu je uspelo, da je parlamentarne volitve na Nizozemskem potisnil v devetnajsto stoletje.

Vendar je strah pred njim splošen. V institucijah Evropske unije je paranojo sprožila predvsem možnost, da bi skrajno desna stranka Geerta Wildersa lahko z ruskim posredovanjem in računalniško manipulacijo zmagala na volitvah. To zveni hkrati popolnoma nemogoče in v celoti izvedljivo. Kot prva bi njegova zmaga letos začrtala pot skrajni desnici na volitvah v Franciji in Nemčiji z zmago Marine Le Pen in dobrim rezultatom Frauke Petry. Vendar so to zgolj pomisleki vsakodnevne politične dinamike, zaradi katerih se ne gre preveč vznemirjati. Zaskrbljenost bo treba kazati, ko bodo kot veliko politično inovacijo ponudili parni stroj. Strah pred ruskim elektronskim nadzorom evropskih volitev ima že zdaj učinke.

Na Nizozemskem je Putinova senca povzročila grozo pred računalniki. Ena tehnološko najrazvitejših držav na svetu bo volitve izvedla na roke. Iz volilnega procesa so izključili vso elektroniko. Glasove bodo šteli tako kot leta 1848, ko so vzpostavili reprezentativno parlamentarno demokracijo. Vsak volilec bo s svinčnikom izpolnil analogni volilni listek, ki ga bo odložil v volilno skrinjico. Listke bodo prešteli ročno, zapisali rezultat in ga odnesli volilni komisiji. Niti na eni postaji ne bodo uporabljali računalnikov. Te naprave so za demokracijo postale pogubne. Vsi stroji, ki so povezani v mrežo, so lahko ruski, ameriški ali kitajski tajni agenti in jih je treba politično izolirati in v dobro demokracije likvidirati.

Strah pred ruskimi računalniki je prišel iz Združenih držav. Ameriški liberalci si ne znajo razložiti svojega poraza na predsedniških volitvah. Saj je od zunaj jasno razvidno, da so izgubili volitve proti Donaldu Trumpu, ker je politika zadnjih desetletij temeljila na profitu in ničemer drugem, vse sile pa je vlagala v propagando, da gre za človekove pravice, svobodo, narod ali mir na svetu. Ista logika je veljala v Kalamazooju v Michiganu in v Kandaharju v Afganistanu. Privatni pogodbeniki so s podporo liberalne zakonodaje potegnili iz vsake dejavnosti ves dobiček, državljane pa so pitali s svobodo in demokratičnimi vrednotami. Na vsako ravno poslovno površino so nalepili ameriško zastavo, ki je od Faludže do New Yorka nosila iste namišljene vrednote. Ko je neskladje med dejstvi in propagando postalo nerazumno, se je večina odločila za iracionalnost v politiki in je odprla obdobje alternativnih dejstev. Američani so glasovali za Trumpa, ker je strankarska propaganda postala neprepričljiva. Ameriški liberalci pa so se odločili, da so za zmago Donalda Trumpa in poraz Hillary Clinton krivi Rusi.

Rusi so vdrli v demokratske računalniške sisteme in iz njih pobrali vse koristne informacije. Z izmišljenimi novicami so kontaminirali internet, ugledni časopisi in televizijske postaje pa so njihove izmišljotine ponavljali kot uporabna dejstva. Ruski agenti so omrežili Trumpa in njegove sodelavce ter jih z izsiljevanjem prisilili, da delajo v korist Rusov. Z elektronsko vojno so prevzeli nadzor nad državnimi računalniki in potvorili rezultat volitev.

Kot je razvidno iz prvih dveh mesecev, še naprej vodijo ameriško politiko, ki je od prvega dneva skregana z zdravo pametjo. Z vsako novo potezo ameriške administracije se država seli v preteklost, kjer nihče ni imel zdravstvenega zavarovanja, kjer za industrijo ni bilo omejitev pri onesnaževanju okolja, policija je imela neomejena pooblastila, kjer so obstajali samo neskončno bogati in neskončno revni, vojska pa je edina socialna institucija. Prihodnost države se zdi kot združitev tehnološko skrajno napredne družbe, ki je socialno prav tako skrajno nazadnjaška. Socialno nebogljene Amerike Rusom ne bo težko zavzeti. Predsednika že imajo v svojih rokah.

Vse, kar se zgodi v Ameriki, se preseli čez Atlantik. Tudi v Evropi se je začel pojavljati strah, da bodo Rusi prevzeli nadzor nad politiki. Obveščevalne službe so se začele pripravljati na to, da bo Vladimir Putin z računalniškimi igricami spravil na oblast Geerta Wildersa na Nizozemskem, v Franciji Marine Le Pen potisnil do zmage vsaj v prvem krogu, v Nemčiji pa močno okrnil oblast Angele Merkel. Če dobi v roke Francijo in Nemčijo, pa je ves kontinent njegov in ga lahko začne potiskati proti srednjemu veku. Nizozemci so se temu uprli in ga prehiteli. Svoje volitve bodo sami izvedli s srednjeveško tehnologijo. Ideja je popolnoma v skladu s časi, v katerih so obzidane in z bodečo žico obdane države edino zagotovilo svobode. To zveni zelo rusko.

Vendar. Če so Rusi tako pametni in razviti, zakaj ne znajo narediti avtomobila, ki bi se ga dalo normalno voziti, in nimajo monopola nad mobilnimi telefoni? Kako to, da še vedno izbirajo med dvema ameriškima operacijskima sistemoma, ki poganjata na Kitajskem narejene računalnike?

Ideja, da se bodo Rusi polastili tudi Evrope in še tukaj spravili na oblast desnico, je zelo vabljiva. To bi vse, ki imajo sedaj v rokah kontinent, odvezalo odgovornosti za dvajset let politike, v kateri so evropski politiki zvesto sledili Američanom. Vestno so skrbeli za profit, kontinent razvijali v Evropo bogatih in revnih, fanatično demontirali socialno državo in privatizirali njene institucije. Poskrbeli so, da je socialno nazadovala med propagando o naprednih evropskih vrednotah. Skrajno desnico znajo na oblast spraviti tudi brez Rusov.