V Barceloni se v zadnjih dneh pogovarjajo zgolj o sanjskem zasuku proti Paris Saint-Germainu. Analitiki menijo, da so španski prvaki na prvi tekmi osmine finala lige prvakov odigrali najslabšo tekmo v zadnjih dvajsetih letih (0:4), po kateri so zapravili skorajda vse možnosti za deseto zaporedno uvrstitev v četrtfinale. Doslej še nikomur ni uspelo nadoknaditi štirih golov zaostanka, zato bi morebiten podvig Barcelone romal v zgodovino kot eden največjih nogometnih čudežev tega tisočletja.

Barcelona je vse od pariškega poloma uigravala postavitev 3-4-3, ki je vrnila igrivost v katalonsko zasedbo. Zadnja prvenstvena zmaga nad Celto iz Viga (5:0) je bila tako spektakularna, da v Barceloni kar pokajo od samozavesti. »Moštvo želi pokazati svetu, da se v Parizu ni predstavila prava Barcelona,« so zapisali v časopisu Sport. Na tekmah na izpadanje je Barca doslej trikrat nadoknadila zaostanek z 0:3, za nocojšnji podvig pa potrebuje tekmo brez napake. Pod vodstvom trenerja Luisa Enriqueja je Barcelona na 79 domačih tekmah v vseh tekmovanjih 27-krat dosegla tako visok izid, ki bi ji drevi odprl vrata četrtfinala (5:0, 6:1, 7:2…). Lionel Messi, od katerega bo tudi zvečer najbolj odvisna igra Barcelone, je pred leti že dosegel pet golov na eni tekmi lige prvakov, na vseh treh letošnjih domačih evropskih preizkušnjah pa so Katalonci vedno slavili s štirimi zadetki razlike ali več, ko so ji nasproti stali Manchester City, Borussia Mönchengladbach in Celtic. Mimogrede, od vseh vratarjev sta v tej sezoni le Thibaut Courtois (Chelsea) in Yohann Pelé (Marseille) večkrat zaklenila vrata kot Marc-Andre ter Stegen (11).

Medtem v klubu že iščejo zamenjavo za trenerja Luisa Enriqueja, ki je po treh letih delovanja na klopi Barcelone tako izčrpan, da se je vidno postaral kot pred leti Josep Guardiola. Navijači bi za njegovega naslednika najraje ustoličili impulzivnega trenerja Seville Jorgeja Sampaolija, vendar naj bi imel Argentinec po mnenju znanega raziskovalnega novinarja Guillema Balaguéja premočne levičarske nazore. Prvi kandidat je Ernesto Valverde, ki od leta 2013 vodi Athletic Bilbao, v resni igri za trenerski stolček pa je tudi Enriquejev pomočnik Juan Carlos Unzué, ki bi Barcelono peljal po ustaljeni poti.