Lesena ikona je festival, namenjen promociji slovenskega lesarstva, izobraževanju in proaktivnemu povezovanju deležnikov znotraj lesne verige. Z vključevanjem kreativnih industrij je njegov cilj doseganje večje konkurenčnosti in gospodarske učinkovitosti panoge. Namenjen je lesarskim podjetjem, dobaviteljem v lesni industriji, stanovskim organizacijam, društvom, izobraževalnim ustanovam, združenjem in vsem, ki oblikujejo in zagotavljajo usmeritve, pripravljajo strategije, povezujejo, informirajo in izobražujejo stroko in z njo povezane subjekte.

Oblikovanje in razvoj novih izdelkov

V okviru festivala se bodo na mednarodni konferenci z naslovom Napredek v lesarstvu dotaknili vprašanj, kako učinkovito vključevati oblikovanje v razvoj novih izdelkov in kako z učinkovitim upravljanjem blagovnih znamk uspešno nastopiti na zahtevnih mednarodnih trgih. Kakšne strategije ob tem uporabljajo uspešna podjetja, bodo spregovorili mednarodno uveljavljeni predavatelji – od oblikovalcev, vodij razvojnih oddelkov do direktorjev, strokovnjakov za blagovne znamke in strategov.

Na okrogli mizi Lesarske politike bodo osvetlili prizadevanja političnih in gospodarskih institucij pri zagotavljanju učinkovite sistemske podpore za večjo konkurenčnost lesarske panoge. Kakšne vizije imamo, katere strategije uporabljamo, kako merimo njihove učinke, kaj so primeri dobre prakse, kakšna so priporočila za oblikovanje uspešne lesarske politike …

Različne možnosti uporabe

Razstava Lesena ikona bo raziskovala različne načine rabe lesa, od manjših izdelkov do pohištva, lesenih hiš in javnih poslovnih zgradb. Razstavljeni bodo izvedeni projekti, ki poleg rabe lesa upoštevajo trajnostni razvoj in predstavljajo vrhunske oblikovalske ter arhitekturne rešitve. Namen razstave je prikazati različne možnosti uporabe lesa v bivalnem okolju, kako ta vpliva na kakovost bivanja in zmanjšuje okoljske obremenitve.

Z nagradami lesena ikona, ki jih po izboru revije Hiše podeljujejo za najboljše slovenske lesene stavbe in lesene izdelke v petih kategorijah: hiše, turistična arhitektura, mesto in skupnost, interjer in pohištvo ter drobni predmeti iz lesa,  kritično vrednotijo in izpostavljajo odličnost  oblikovalsko-arhitekturnih rešitev v lesu. Nagrajeni projekti predstavljajo najbolj inovativne, drzne, trajnostne in sveže realizacije  na področju rabe lesa v Sloveniji in hkrati  prispevajo, da les postaja generator razvoja slovenskega gospodarstva.

Več na http://zavodbig.com/festival-lesena-ikona-2017