Ponudba izmenljivega orodja in pripomočkov Gardena je precej velika in nastavke bi lahko razdelili v več sklopov. Klasično vrtno orodje, nastavki za pometanje, grabljenje in krtačenje, orodje za obiranje in pobiranje sadja, tudi zimski in rezalni nastavki. Na ročaj jih pritrdimo z vijakom, ki je velik, dobro viden in se ga z orodja ne da odstraniti. Tudi ko smo vijak zategnili le z zmerno silo, se nam ni zgodilo, da bi se nastavek med delom gibal. Pritrjevanje je dobro izvedeno; opravljeno je v nekaj sekundah in ne zahteva posebne spretnosti, orodja ali močnih rok. Orodje daje vtis, da bo na vrtu z nami sodelovalo dolga leta, Gardena pa to jamči celo s 25-letno garancijo. Samo ne pozabite shraniti računa.

Ročaji za vsako nalogo

Combisystem ponuja veliko različnih držal, kar nam omogoča prilagoditev orodja nalogi, ki jo opravljamo. Najkrajši enoročni meri približno 15 cm, potem sledi 78 cm dolga ročka, pa 130, 150 in 180 cm v leseni in lažji aluminijasti izvedbi, ukrivljena ergonomska držala in teleskopske palice, ki jih podaljšamo tudi do 390 cm. Orodje zato udobno uporabljajo različno visoki uporabniki ne glede na vrsto naloge. Z enoročnim držalom se lotimo bolj delikatnih nalog, v visoki gredi bomo potrebovali malo daljši ročaj in tako naprej. Z dvema ali tremi različnimi ročaji lahko zajamemo ves spekter nalog na vrtu in v okolici, z nekaterimi kombinacijami pa dobi orodje popolnoma novo uporabnost. Z metlo na najdaljšem ročaju smo lahko brez uporabe lestve očistili pajčevine okrog žlebov in ostrešja, na kratkem ročaju pa je isti nastavek postal metlica za bolj fino pometanje.

Pobiranje jabolk brez sklanjanja

Gardenino izmenljivo orodje je izpolnilo pričakovanja. Glede bolj tradicionalnega dela preizkusa – uporabnosti motik, grabelj, metel in podobnih nastavkov – smo se kmalu prepričali. Ročaji so udobni, nastavki pa primerne teže in velikosti za delo. Navdušila nas je košarica za pobiranje sadja s tal. Z njo lahko pobiramo sadje od velikosti oreha do srednje velikega jabolka, če le ni preveč zrelo in bi ga takšen način pobiranja poškodoval. Ko košarico zapeljemo po travi in čez jabolka, se ta skozi upogljive reže ujamejo v košarico. Vanjo smo naenkrat pobrali kakšnih deset drobnih jabolk, ki jih potem enostavno stresemo v košaro. Med preizkušanim orodjem smo imeli kar pet različnih grabelj. Še dobro, da je bila med preizkusom jesen in na voljo smo imeli dovolj listja in suhe trave. Preizkusili smo dvoje jeklenih grabelj, širokih 73 oziroma 36 centimetrov, dvoje »mehkih« grabelj – žične in plastične ter izjemno široke plastične grablje za listje. S pahljačasto razporejenimi zobmi teh grabelj zajamemo kar 77 centimetrov široko, uporabljamo pa jih tudi za pobiranje listja in trave. Če jih snamemo z ročaja in na sredini odstranimo zatič, se zložijo tako, da lahko listje pobiramo kot z dvema velikima dlanema. Mehke žične in plastične grablje so preverjena klasika – oboje so primerne za grabljenje drobnega in grobega materiala, saj se raztezajo od približno 30 do 50 centimetrov, so pa kovinske trpežnejše in zato tudi nekoliko dražje.

Shranjevanje na drugačen način

Ena pomembnih prednosti izmenljivega orodja so tudi manjše prostorske zahteve. Te se pokažejo pri prevažanju v avtomobilu ter pri shranjevanju. Če je kot delavnice ali vrtne lope idealno odložišče za večino klasičnega vrtnega orodja, je za nastavke Combisystem najprimernejši večji predal, zaboj ali stena. Gardena namreč ponuja originalno stensko držalo za več nastavkov in ročajev. Gre za kar praktičen način odlaganja, saj imamo z njim na enem mestu pregledno shranjene orodje in nastavke. Obesimo jih lahko tudi na kakšne bolj splošne kljukice, tako da je za cel kup orodja Combisystem dovolj že stena v manjši vrtni lopi, kamor nastavke obešamo drugega nad drugega.

Sodobno orodje za tradicionalen vrt

Vrtno orodje je sila preprosta stvar. Od motike ne pričakujemo veliko, temveč predvsem, da je trdno nasajena na udoben ročaj. Gardenin Combisystem nam da več kot to. Zanesljiv je prav tako kot vso temeljno vrtno orodje, pomembno dodano vrednost pa predstavlja menjavanje ročajev in nastavkov, ki razširja uporabnost in enostavnost uporabe. Z izmenljivimi nastavki in na novo razvitimi pripomočki bo ročno delo v vašem vrtu nekoliko sodobnejše, od vas pa je še vedno odvisno, kakšen bo vaš vrt – sodoben, tradicionalen, urejen ali bolj podivjan.