Slovenski alpski smučarji na 56. pokalu Vitranc, kjer se je vnovič v polnem sijaju predstavil najboljši alpski smučar zadnjega desetletja Marcel Hirscher, niso blesteli. Najboljši posameznik je bil z 22. mestom v slalomu Štefan Hadalin, medtem ko je bil Žan Kranjec v veleslalomu mesto slabši. Slovenski alpski smučarji so v obeh tehničnih disciplinah na pokalu Vitranc osvojili točke po desetih letih. Končni zmagovalci so bili organizatorji. Vreme jim ni šlo na roko, saj je konec tedna padlo zelo veliko padavin, temperature pa so bile visoke. A trdo delo v preteklih mesecih jim je omogočilo izvedbo obeh tekem. V dveh dnevih si je preizkušnje v Podkorenu ogledalo dobrih 10.000 gledalcev, največ navijačev med vsemi pa je imel Štefan Hadalin.

Hadalina je prišlo danes podpret dobrih dvesto navijačev, ki so z Vrhnike in iz okoliških krajev prispeli s tremi avtobusi ter osebnimi avtomobili. Ustvarili so odlično vzdušje, slalomski junak zime pa se jim je oddolžil z uvrstitvijo na drugo progo. S startno številko 46 je ujel zadnji vlak in v izjemno zahtevnih razmerah potrdil odlično pripravljenost. »Na drugi progi sem naredil nekaj manjših napak. Imel sem težave z mehkimi smučarskimi čevlji. Kljub temu sem si dal v finalu duška in se poklonil sijajnim navijačem, ki so me slabemu vremenu navkljub podprli v ogromnem številu. Iz srca se jim zahvaljujem. To je bila moja zadnja tekma v svetovnem pokalu v tej sezoni, s katero sem s štirimi uvrstitvami med dobitnike točk zelo zadovoljen. Prihodnji ponedeljek bom odpotoval v Rusijo, kjer bom skušal na pokalu Daljnega vzhoda izboljšati svojo startno številko tako v slalomu kot veleslalomu,« pravi Štefan Hadalin.

Prvenec Michaela Matta

Novega velikega slalomskega dvoboja med Henrikom Kristoffersenom in Marcelom Hirscherjem danes ni bilo. Norvežan je na zaviti postavitvi na prvi progi naredil napako, ki jo je Hirscher izkoristil s preračunljivim smučanjem na drugi progi. Avstrijec si je namreč s četrtim mestom zagotovil mali slalomski kristalni globus. Slalomsko preizkušnjo je prvič v karieri dobil Michael Matt, brat dvakratnega svetovnega prvaka in dvakratnega kranjskogorskega zmagovalca Maria. Triindvajsetletni Tirolec je nase opozoril na slalomskem uvodu v sezono v Leviju, kjer je zaostal le za Hirscherjem, danes pa je z napadom na drugi progi nadoknadil debelo sekundo zaostanka za Italijanom Stefanom Grossom.

»Unovčil sem izkušnje, ki sem si jih pridobil na tem hribu na tekmah evropskega pokala. Res neverjeten občutek sem doživel, ko sem najprej ubranil drugo mesto po prvi progi, v nadaljevanju pa premagal še Grossa. Kranjsko Goro preprosto obožujem,« je navdušeno opisal občutke Michael Matt.

Kranjec očitno v krizi

Žan Kranjec je na 56. pokalu Vitranc zamudil priložnost, da bi si priboril nov vrhunski rezultat. Prvič se je pred domačimi gledalci predstavil kot prvokategornik, saj je nosil startno številko 9, kar je bila njegova najnižja startna številka na tekmah svetovnega pokala. Pred tekmo je Vodičan napovedal, da je po spodletelem nastopu na svetovnem prvenstvu v Sankt Moritzu na treningu našel pravo formo. Na tekmi besed ni potrdil. Na prvi progi je dosegel 20. čas, na drugi pa je nazadoval za tri mesta.

Po spodletelem nastopu je bil Kranjec videti izgubljen. Spraševal se je, kaj je bilo narobe, konkretnih odgovorov pa ni ponudil. »Nisem zadovoljen s prikazanim. Imel sem precej višja pričakovanja. Na prvi progi sem se uštel pri taktiki, druga vožnja pa mi je uspela bolje, a ne tako, kot bi si želel. Ne vem, ali je šlo za tako velik padec forme, ali mi niso ustrezale razmere, ali so me slabši rezultati načeli bolj, kot si mislim, ali se preprosto ne znajdem v razmerah, kakršne so bile. Težko tudi odgovorim na vprašanje, ali sem si naložil preveliko breme. V prihodnjih dneh bom moral analizirati slabši nastop in se optimalno pripraviti na finale svetovnega pokala,« je odgovoril Žan Kranjec.

Kar si Hirscher zaželi, tudi dobi

Ko je Marcel Hirscher dobil sobotni veleslalom, je na neki način rešil kranjskogorsko tekmo. Ta je bila na drugi progi zaradi megle dvakrat prekinjena, razmere na progi pa so povzročile pravo rezultatsko loterijo. Toda Hirscher je bil najboljši tudi v najtežjih razmerah ter je preprečil, da bi si upal kdo na glas razmišljati o regularnosti sicer vrhunsko pripravljene tekme. S 44. zmago svetovnega pokala je osvojil šesti zaporedni veliki kristalni globus ter še veleslalomskega, potem ko je že pred finalom dobil zanimiv dvoboj z Alexisom Pinturaultom.

Avstrijski novinarski kolegi so nam predstavili ozadje Hirscherjevega kranjskogorskega uspeha. Kot je znano, je zimska baza najboljšega alpskega smučarja na svetu v Reiteralmu. Razmere na štajerskem smučišču so bile v zadnjih dneh precej bolj zimske kot v Kranjski Gori. Ko je Hirscher dobil informacije, kakšne razmere se obetajo na pokalu Vitranc, na katerem je želel matirati Pinturaulta in Kristoffersena, je zahteval, naj mu v Reiteralmu pripravijo čim boljši snežni približek slovenskega poligona. Ko si v Avstriji Hirscher nekaj zaželi, tudi dobi. Po besedah avstrijskih novinarjev so v Reiteralmu v neverjetnih petih urah utrjeno progo uničili in jo spremenili v mehkejšo različico. Ogromni finančni zalogaj je bil poplačan s četrto kranjskogorsko zmago, novim velikim in dvema majhnima kristalnima globusoma. Kolikšni stroški so nastali ob Hirscherjevi želji, se v Avstriji pač ne sprašuje.