Ob 1,174 milijarde evrov prihodkov od prodaje v lanskem letu, kar vrednostno pomeni odstotek več glede na leto 2015 (količinsko se je prodaja povečala za 11 odstotkov), je po nerevidiranih podatkih čisti dobiček skupine Krka znašal 108,5 milijona evrov. Precejšen padec glede na leto prej (158,2 milijona evrov) prvi mož Krke Jože Colarič pojasnjuje z nižanjem cen zdravil na trgih zahodne Evrope in hkrati valutnim nihanjem v vzhodni Evropi. »Če bi bile cene takšne kot v letu 2015, bi se naša prodaja približala 1,3 milijarde evrov,« pravi.

Rešitev: novi izdelki in še večje količine

Krkin odgovor na dogajanje na njenih največjih trgih so poleg vertikalno integriranega poslovnega modela (sami proizvajajo vse, od surovin do končnega izdelka) novi izdelki in povečanje proizvedenih in prodanih količin. Lani je Krka na trg poslala 19 novih izdelkov v 41 oblikah in jakostih, letos naj bi jih 23. Če je celotna skupina leta 2004 proizvedla štiri milijarde tablet in kapsul, jih je konec lanskega leta 13,5 milijarde. »V naslednjih letih bo treba proizvesti 17 milijard tablet in kapsul, če želimo pri znižanih cenovnih nivojih rasti,« pravi Colarič in dodaja, da brez Notola 2, največje naložbe v zgodovini Krke, ki je začel delovati v začetku 2015, lanske prodaje ne bi mogli doseči.

Krka je lani za naložbe namenila 132 milijonov evrov, letos načrtuje skupaj za 174 milijone evrov vlaganj. »V Krka Rus smo lani vrednostno proizvedli 54 odstotkov vseh potreb ruskega trga po Krkinih izdelkih. Z dokupom opreme bomo letos in v začetku 2018 proizvodnjo v Rusiji, ki je naš največji posamični trg, povečali z 1,5 milijarde na 2,5 milijarde tablet in kapsul.« Drugi projekt, ki ga izpostavlja Colarič, je obrat na Hrvaškem, ki naj bi začel poskusno delovati v drugem četrtletju letos. V njem bodo za trge srednje, vzhodne in zahodne Evrope proizvajali nove izdelke s področja onkologije.

Bo dobiček letos višji?

Letos želi Krka povečati prodajo na 1,22 milijarde evrov, glede napovedovanja dobička pa je Colarič zelo previden. »Ne želimo operirati s točnimi številkami. Naš cilj je povečanje dobička glede na lani.« Ob tem napoveduje tudi nadaljnjo rast števila zaposlenih. Konec lanskega leta je skupina Krka zaposlovala 10.889 ljudi, od tega 46 odstotkov v Sloveniji, skupaj z agencijskimi delavci pa so v Krki delali 12.103 ljudje. Letos naj bi se njihovo število povečalo za okrog 400.

Krka po Colaričevih besedah ostaja pri strateški usmeritvi vsakoletnega povečevanja dividende. Lani je nekaj manj kot 54.000 delničarjev prejelo 2,65 evra bruto dividende na delnico, kakšna bo letošnja, pa končna določitev še ni usklajena. Jasno je le, da bo višja.

Colarič napoveduje tudi intenziviranje morebitnih prevzemnih aktivnosti, hkrati pa dodaja, da »le zato, da bi povečevali prodajo, ne bomo delali prevzemov.«