35-letni Švicar je v prvem nizu, ki ga je dobil s 6:3, deloval sproščeno in brez pretiranega naprezanja povedel. Spočetka se je še zdelo, da bo to za Švicarja povsem običajen sprehod v naslednji krog. V podaljšani igri drugega niza pa je ob serviranju Federerja za končno zmago, in še dveh zaključnih žogah, sledil preblisk ruskega tenisača, ki se je obdržal v igri.

V odločilnem tretjem nizu so presenečeni gledalci videli še mnogo večje preobrate. Švicar Federer je povedel že s 5:2 in potreboval le še eno dobljeno igro. Toda Jevgenij Donskoj se je na krilih drugega niza očitno odločil drugače. Dvakrat je Švicarju odvzel servis za vodstvo s 6:5, nato pa se je prebudil tudi Federer in z odvzemom servisa poravnal izid. V vnovični podaljšani igri Rus nato ni podlegel nemiru velikega trenutka, zaostajal že celo z 1 : 5, a s šestimi zaporednimi točkami nekaj minut kasneje slavil presenetljivo zmago. Donskoj se bo v četrtfinalu srečal s Francozom Lucasom Pouillom.

Federer je s porazom sledil usodi rojaka Stana Wawrinke, ki pa je izpadel že v prvem krogu teniškega turnirja v Dubaju. S 7:6 in 6:3 ga je premagal 77. na lestvici ATP Damir Džumhur. Mirni Švicar je igral prvič po polfinalu Odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu; takrat ga je ustavil ravno Roger Federer.

Djoković in Del Potro že v drugem krogu prikazala izjemen tenis

Za teniške sladokusce sta že v drugem krogu s srečanjem v mehiškem Acapulcu poskrbela Juan Martín Del Potro in Novak Djoković. Visokorasli Argentinec je odlično gibanje po igrišču nadgrajeval z izredno močnimi forehand udarci, ki jih pogosto ni uspel dohajati niti vseprisotni Srb. Po zaostanku niza mu je nato v deseti igri nadaljevanja z odvzemom servisa vendarle uspelo poravnati izid.

Na enak način je drugopostavljeni igralec sveta enakovreden dvoboj sebi v prid nagnil še v tretjem, odločilnem nizu. Djoković je po dveh urah in 39 minutah igre v izjavi pohvalil argentinskega nasprotnika, predvsem njegov »smrtonosni forehand udarec«. Srbski tenisač se bo v četrfinalu turnirja pomeril z avstralskim nepredvidljivežem Nickom Kyrgiosem.

Nadal na drugi strani razporeda turnirja serije 500 v Mehiki nadaljuje z odličnimi predstavami. Očitno je bila odločitev o izpustitvi turnirja v Rotterdamu prava odločitev, saj Španec znova kaže formo, v kakršni so ga teniški navdušenci lahko opazovali v najboljših letih. Njegova prepoznavna igra top spinov z osnovno črte za nameček deluje še malenkost bolj agresivno. Paolu Lorenziju je v 66. minutah oddal vsega dve igri. 35-letnemu Italijanu ob serviranju v prvem nizu niso pomagali niti številni prihodi k mreži. V četrtfinalu Nadala čaka razpoloženi Japonec Yoshihito Nishioka.