Tudi navidezno neškodljiva dela, kot je dodajanje terase ali ograje okoli vašega doma, dopusti vodi, da se »prikrade« v hišo. Še preden se lotite odstranjevanja terase, pa vam predstavljamo še večje napake, ki ste jih morda nevede in nehote zagrešili.

Zamakanje temeljev

Verjetno vam je jasno, da hišnih temeljev ne smete zalivati tako kot svojo zelenico, toda žlebovi in namakalni sistem tega »ne vesta«. Ena najhujših napak, ki jih naredijo lastnikih hiš, je, da dopustijo namakalnemu sistemu za vrt, da škropi njihov dom. Ne zavedajo se, da je treba vodo zadrževati od temeljev stavbe. Zato poskrbite, da žlebovi s strehe deževnico vodijo proč od hiše ali pa namestite zbiralni sistem zanjo. Voda namreč povzroči, da se zemlja razširi in pritiska na stene temeljev, še posebno če je prst okoli hiše večinoma glinasta. Zaradi tega lahko temelji popokajo, nevarnost pa je še toliko večja, če je hiša podkletena.

Vhodna vrata

Starejša lesena vhodna vrata ne odbijajo mokrote tako dobro, kot ste morda mislili. Če jih redno čistite s cevjo in močnim curkom vode, prav privabljate plesen in omogočite, da les začne trohneti. Tudi če ne uporabljate vode za čiščenje, lahko deževnica pronica skozi špranje in razpoke, če pa pride v hišo pod vrati, lahko poškoduje parket in tekstilne talne obloge. Za čiščenje vrat uporabljajte le krtačo za prah ali vlažno krpo ter redno preverjajte tesnila.

Ljubiteljsko vodovodarstvo

V želji, da prihranite nekaj denarja, se vodovodnih in kanalizacijskih vzdrževalnih del lotite sami, pri tem pa vaši dobri nameni velikokrat vodijo v katastrofo. Napake pri tem lahko povzročijo, da vašo hišo zalijeta voda ali odplake iz kanalizacije. Celo priključitev pralnega stroja bi morali prepustiti mojstrom, pravijo poznavalci problematike. Če ste toliko samozavestni, da boste dela vendarle opravili po načelu sam svoj mojster, najprej preverite, kje je glavni ventil za odklop vode. Če gre kaj narobe in voda začne uhajati, ga zaprete in tako prihranite kup denarja za škodo, ki bi jo povzročila.

Zanemarjeni žlebovi

Vsekakor ni prijetno lesti po lestvi, vendar je preverjanje žlebov nujno opravilo. Kadar se čiščenja ne lotite več kot leto dni, boste imeli hujše težave kot le kepe listja v njih. Žlebovi, ki deževnice ne vodijo pravilno s strehe, lahko poškodujejo zidove in temelje, zato je priporočljivo, da jih pregledamo in očistimo vsaj enkrat na leto (če je okoli hiše veliko dreves, pa celo večkrat na leto). Ko ste enkrat že na lestvi, preverite, če so žlebovi celi, saj jih lahko poškodujeta sneg in led.

Polaganje ploščic

Polaganje ploščic je razmeroma preprosto opravilo, zato se ga lastniki hiš, ki želijo vizualno spremembo, dostikrat lotijo sami. Toda na kocki je veliko več kot le kozmetična sprememba, če se lotevamo dela v starih hišah z lesenimi podi. Ploščice najpogosteje polagamo v prostorih z visoko zračno vlago – kopalnicah in kuhinjah, največja napaka pa je polaganje neposredno na podlago, zaradi česar lahko ta začne trohneti, rezultat pa so razpoke v fugirni masi. Strokovnjaki tudi opozarjajo, da ploščic nikoli ne bi smeli polagati čez linolej ali druge talne obloge, temveč jih je treba najprej odstraniti.

Vir: www.realtor.com