Prenova hiše je najprej odvisna od denarja, ki ga imate na voljo. Priporočljivo je, da za vzdrževanje doma vsak mesec daste nekaj na stran, sicer vas utegne enkratni strošek za velika popravila spraviti v bankrot.

Spomladansko vzdrževanje doma

nacrtovanje.jpg

Nekaj hišnih del je takšnih, da jih je dobro opraviti v vsakem primeru. Kako obsežen bo seznam, je odvisno od konstrukcije in lokacije hiše. Čiščenje ali pleskanje zunanjih ograj, ogradnih panelov in zidov spada med vsakoletna sezonska dela. Morda imate to srečo, da je ograja iz za vzdrževanje nezahtevnih materialiov, ki jih je treba dobro očistiti in polepšati z barvo le vsako drugo leto. Če je dvorišče obzidano z opečnim zidom, bo vzdrževanje minimalno. Kljub temu pa preverite, ali katera izmed opek potrebuje popravilo.

Preglejte žlebove in vrtno orodje

kosilnica.jpg

Hišne žlebove je dobro očistiti in preveriti vsako sezono. Tudi če imate nameščene učinkovite mrežice, vseeno preverite, da morda odpadlo listje ni zamašilo katerega izmed žlebov.

Čas je tudi za pregled vrtne opreme. Začnite s kosilnico in nadaljujte z drugimi napravami: zamenjajte olje, nabrusite rezilo, privijte vijake... Preverite, ali je vaše orodje dovolj kvalitetno za prihajajočo sezono.

Prenova notranjih prostorov

pleskanje.jpg

Ta naloga je zelo preprosta. Osvežite stene notranjih prostorov z barvami, lahko pa se lotite tudi obsežnejše prenove kuhinje ali dnevne sobe. Večji ko bo projekt, več načrtovanja boste potrebovali.

Varčujte z okolju prijaznimi napravami

Kadar je treba zamenjati kakšno izmed naprav, je to najbolje storiti z učinkovitimi in okolju prijaznimi varčnimi aparati. Morda boste morali v investicijo vložiti nekaj več denarja, a hkrati boste prihranili pri mesečnih računih. Stroški bodo nižji, vaše stanovanje pa bolj ekološko.

Zamenjajte okna in vrata, če je treba, in razmislite o namestitvi katerega izmed ekoloških načinov pridobivanja električne energije – hišne sončne elektrarne so zelo priljubljene in učinkovite. Ker so tovrstne naložbe zahtevne, jih temeljito načrtujte in stroške, ki niso nizki, razdelite na več let. Preglejte možnosti kreditiranja  ter vsekakor preverite, ali lahko za okolju prijazne ukrepe v domu dobite nepovratna sredstva Eko sklada.