Tekma v španski prestolnici med domačim Atleticom in Barcelono je bila za trenerja Diega Simeoneja jubilejna, saj je madridske nogometaše iz slačilnice na igrišče pospremil že tristotič. Odkar je pred dobrimi petimi leti prvič sedel na klop madridskega prvoligaša, je nanizal 188 zmag, 59 remijev in 53 porazov. A statistika, ki se je ne bi branil noben trener, bi lahko bila še bolj impresivna, če mu je ne bi kvarili prav obračuni z Barcelono. Kako velik trn v peti so Argentincu aktualni španski prvaki, govori podatek, da so poleg Alavesa Katalonci še edino moštvo v španskem prvenstvu, proti kateremu je Simeone še brez uspeha. Na 21 tekmah je proti njim izgubil kar dvanajstkrat, sedemkrat remiziral, premagal pa le na dveh četrtfinalnih obračunih lige prvakov leta 2014 in lani.

Petinštiridesetletnik se je moral pod nosom obrisati tudi v nedeljo, ko ga je zasedba stanovskega kolega Luisa Enriqueja vnovič premagala (2:1), s tem pa stadion Vicente Calderon na zadnjih sedmih tekmah kot zmagovalka zapustila že šestič. Mož odločitve je bil znova Lionel Messi, ki proti nobenemu klubu golov ne dosega tako rad kot prav proti Atleticu. Tokrat je njihovo mrežo zatresel že dvaindvajsetič, s tem pa Barcelono popeljal tudi na vrh prvenstvene lestvice.

Zmaga Reala ujezila Katalonce

A veselje Messija in druščine bi bilo težko krajše, saj se je le nekaj ur pozneje na vrh znova zavihtel Real Madrid. Galaktiki so gostovali pri Villarrealu in po zaostanku z 0:2 proslavil zmago s 3:2. Tekma na El Madrigalu je bila še ena v nizu številnih v letošnji sezoni španskega prvenstva, na kateri so potek krojili sodniki. Tokrat se je v središču pozornosti znašel Jesus Gil Manzano, ki je za največje razburjenje na dvoboju poskrbel, ko je Realu ob zaostanku z 1:2 dosodil najstrožjo kazen. Zaradi igranja z roko v svojem kazenskem prostoru naj bi enajstmetrovko zakrivil Bruno Soriano, a se je izkazalo, da ga je žoga zadela le v prsi. »Na televiziji boste videli, da nisem naredil ničesar. Jasno je, da ni bilo enajstmetrovke, čeprav je sodnik trdil drugače,« se je po tekmi zgražal Bruno Soriano, nič drugače pa ni menil niti njegov trener Fran Escriba, ki si je zaradi ostrih protestov prislužil celo predčasno izključitev.

S tem pa obtožb, da ima Real v letošnji sezoni izrazito pomoč sodnikov, še ni bilo konec Po poročanju španskih medijev naj bi sodnika Manzana po tekmi na avtomobilu pričakal napis »Tatovi«, predsednik Villarreala Fernando Roig pa je celo zatrdil, da so sodniki stadion zapustili s torbami in izdelki, ki jih je krasil grb kraljevega kluba.

Strupene puščice proti Realu in vodilnim možem lige pa je za nameček uperil še katalonski tisk. »Barcelona si je z zmago zagotovila prvo mesto na lestvici, a ji ga ni uspelo obdržati, potem ko so Realu na pomoč spet priskočili sodniki,« so bili neizprosni pri časniku L’ Esportiu, podoben zapis pa je bilo mogoče prebrati tudi na straneh Munda Deportiva. Še enkrat več pa so se s prvenstveno lestvico poigrali pri dnevniku Sport in izračunali, da bi brez sodniških napak Barcelona osvojila 60 točk, Real pa 14 manj.

Navijači zavrnili Dinamove drese

Ne le v Španiji, za škandal so sodniki konec preteklega tedna poskrbeli tudi pri naših južnih sosedih. Tamkajšnjo nogometno javnost je močno razburila tekma med zadnjeuvrščeno Cibalio in zagrebškim Dinamom, ki se je končala z zmago gostujočega kluba z 2:1. Zmagoviti zadetek so hrvaški prvaki dosegli v 90. minuti po neupravičeno dosojeni enajstmetrovki. »Sram me je, da sem v kakršni koli obliki del hrvaške nogometne lige,« je bil po tekmi ogorčen nekdanji vezist Dinama in Hajduka, danes pa strokovni komentator na hrvaški nacionalni televiziji, Joško Jeličić. Da si zmage Dinamo ni zaslužil, so bili prepričani celo njihovi navijači, ki po tekmi niso želeli sprejeti dresov svojih nogometašev.

Z enakim izidom kot Zagrebčani je sicer zmagala tudi Rijeka, ki jo trenira nekdanji selektor slovenske reprezentance Matjaž Kek. Vodilni klub hrvaške lige je do treh točk v Zaprešiću proti Interju prišel prvič po desetih letih in tako ohranil prednost šestih točk pred Dinamom.