Mariborčan se je na progo podal kot četrti in nastopil izvrstno. S časom 1:29.20 je namreč v cilj prismučal s kar 72 stotinkami prednosti pred tedaj vodilnim domačinom Aleksandrom Aamodtom Kildejem. V nadaljevanju sta se mu najbolj približala le še Avstrijec Matthias Mayer in Norvežan Kjetil Jansrud, ki sta zaostala za 19 oziroma 20 stotink sekunde.

Za Klineta, ki je v minuli sezoni osvojil drugo mesto v smuku in superveleslalomu, je to sploh prva zmaga v svetovnem pokalu, za Slovenijo pa že 24. moška. S tem se je pridružil velikanom slovenskega športa, kot so Bojan Križaj, Rok Petrovič, Jure Košir, Grega Benedik, Andrej Miklavc, Matjaž Vrhovnik, Mitja Kunc, Boris Strel in Andrej Jerman.

Na tekmi so nastopili še trije Slovenci. Martin Čater trenutno zaseda 28. mesto (+1,34), Klemen Kosi je 37. (+1,71), Rok Perko pa 38. (+1,80).

Ključ do uspeha je bila neobremenjenost

»Vedno je lažje, če tekmovalec odpelje in je v cilju. Čakaš na razplet in poskušaš ostati miren, saj sem imel na startu še tri orožja. Bile so majhne razlike in samo upal sem, da proga ne bo postala hitrejša, kar se je tu že nekajkrat zgodilo. Ta predstava Boškota je bila dovolj dobra za zmago, smo veseli. Bilo je dosti dela in težkih stvari za prehoditi, da smo tu,« je povedal glavni trener hitrih disciplin Peter Pen.

»Od priprave, rutine, smučanja, smuči, serviserja, maž, vsega. Vse je šlo skupaj,« pa je na vprašanje, kaj vse se je moralo sestaviti, da je prišel do zmage, odgovoril Kline. »Poskusil sem poiskati dobre občutke iz treningov in sproščenost ter se na progo podal neobremenjeno. To je bil cilj, da smučam neobremenjeno, da pokažem vse kar znam in dam vse od sebe. Vedel sem, da so vsi sposobni priti na vrh. Tekma je bila tesna, razlike so bile majhne, Dressen je s startno številko 48 prišel na šesto mesto. Čakal sem do konca. Vedel sem, da jim bo težko, a lahko bi se našel kakšen heroj.«

Posebej čustveno je bilo po besedah slovenskega smukača tudi poslušanje Zdravljice. »Hotel sem se naužiti trenutka. Trenutka, ko je igrala himna, trenutka na najvišji stopnički. Trenutka, ko sta olimpijski zmagovalec in Jansrud pod mano. Bil je val emocij, vsega od žalosti in veselja pa radosti, tako da je bilo zelo lepo.«

Današnji smuk je bil sicer nadomestna tekma za odpadli smuk iz kanadskega Lake Louisa. V Kvitfjellu bo v soboto na sporedu še en smuk, v nedeljo pa bo sledil še superveleslalom, kar bosta zadnji preizkušnji v hitrih disciplinah pred finalom v Aspnu.