Že v torek, štiri dni pred derbijem, se vstopnic ni dalo več dobiti. Razprodano. Maribor očitno že komaj čaka na svoj »fuzbal«. Vijoličastim, ki jih je mesto vnovič izbralo za športni kolektiv leta, četudi so jim prav Ljubljančani lani speljali naslov skozi Trojane, navijači predano zaupajo, še zlasti po osvojenem jesenskem naslovu. Zaupajo filozofiji Zlatka Zahovića, ki pa še bolj zaupa svojemu (dokaj nespremenjenemu) igralskemu kadru.

Čeprav je Gabala zgodaj jeseni ustavila željo, da bi »evropsko« preboleli lansko turbulentno pomlad, so bile na oko igre Maribora prepričljive, zmaga na derbiju v Stožicah pa je dokončno proslavila predrugačenega Darka Milaniča. Domžale so sicer pred premorom pokazale, kaj se zgodi, ko Dare Vršič nima svojega dne. Toda občutek v Ljudskem vrtu je vseeno ostal, da so vijoličasti kompaktnejši in da so predvsem do 46 točk prišli z manj vihravimi nihanji kot Olimpija.

Ob začetku zimskih priprav Zlatko Zahović že nekaj sezon ne stopi več pred medije. Je pa kmalu po tistem, ko so vseeno padla prva vprašanja o statusu igralcev, ki jim po koncu sezone poteče pogodba (Handanović, Defendi, Šuler, Vršič, Sallalich, Rajčevič, Bohar…), in morebitnih nakupih, vendarle za klubsko stran dokončno podkrepil svojo miselnost: »Zakaj ne bi namenili priložnosti našim mladim igralcem? Mariboru bo za takšno usmeritev lahko hvaležen celoten slovenski nogomet. Kupovati zaradi kupovanja ni naš namen. Ni razloga, da bi pripeljali pet, šest igralcev, samo zato, da bi delali spremembe.« Kar pa ne pomeni, da sprememb ni bilo. Najprej je odšel Erik Janža (Viktoria Plzen), zatem še Dejan Mezga (Nacional) in Sunny Omoregie (Hapoel). Čeprav je Zahović govoril tudi o mladih Žanu Celarju in Luki Štoru kot potencialoma za napad, je s posoje vrnil v ekipo Gregorja Bajdeta (Novara), čeprav mu sistem Milaniča z (največ) dvema napadalcema ni pretirano ležal. Več minut je na enajstih pripravljalnih tekmah dobil visoki Luka Uskokovič, s katerim zdaj Mitja Viler konkurira na levem bočnem, kjer je Maribor po odhodu Janže tanek, saj je Milanič tam preizkušal tudi »desetko« Dina Hotića. Matej Palčič pa bo ob kartonih Denisa Šmeja na derbiju najbrž dobil priložnost, na katero čaka vse od prihoda v Ljudski vrt.

Zahović je sicer izkušenega Vilerja označil celo za enega od največjih (notranjih) okrepitev in tako nakazal, da kljub kisli izkušnji z Astano po sanjski sezoni lige prvakov še vedno zaupa preverjenemu kadru, ki se, z izjemo v vratih zacementiranega Jasmina Handanoviča, bori za minute. Aleš Mertelj stežka pride na svoj matični položaj na sredini, kjer ima Milanič vso zaupanje v Marwana Kabho. Marcos Tavares je na generalki z Rudarjem (1:1) spet vstopil s klopi, saj Milanič očitno po vrnitvi v Milivoju Novakoviću vidi partnerja s prvim strelcem lige Luko Zahovićem, ki je z Aleksom Pihlerjem gotovo še naprej odkritje sezone.

Obenem je Damjan Bohar le dobil več zaupanja proti agilnemu, a nekonkretnemu Sintayehuju Sallalichu, ki sodeč po generalki z Rudarjem ni v prvem planu, tako Milanič kot Zahović pa rada izpostavita prizemljenega in razigranega mladeniča Sandija Ogrinca. To je tista mlada moč, na kateri bi rad gradil skupaj z zaupanjem občinstva, ki je željno tako dobrih iger kot uspehov.