Prihodnji konec tedna bo v Kranjski Gori 56. pokal Vitranc, drugi domači vrhunec sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju. Organizatorji dokazujejo, da ne spijo na lovorikah, temveč si želijo vsako leto izboljšati tako prireditev kot pogoje za smučanje in bivanje v najbolj znanem slovenskem alpskem smučarskem centru. Potem ko so se jim lani iztekle vse pogodbe s sponzorji, ponosno povedo, da so podpisali nove, z Infrontom, ki je lastnik prodaje televizijskih in marketinških pravic, pa so sklenili kar desetletno pogodbo. Proračun letošnje prireditve bo znašal 1,482 milijona evrov, predvideni stroški pa 56 tisočakov manj.

»Prihodnji konec tedna bodo v Podkorenu nastopili vsi najboljši alpski smučarji sveta, med katerimi bodo vsi nosilci kolajn v tehničnih disciplinah na nedavnem svetovnem prvenstvu v Sankt Moritzu,« poudarja Srečko Medven, generalni sekretar Pokala Vitranc. »Vreme je, kakršno je. V Kranjski Gori imamo izkušnje in usposobljeno ekipo, ki zna pripraviti progo v praktično vseh vremenskih razmerah. V naslednjih dneh naj bi padlo nekaj dežja, prihodnji teden pa snega. Na podlagi zapadlih količin se bomo odločili, ali bomo sneg odstranili s proge ali ga bomo utrdili z vodo,« odgovarja Medven.

»Letošnja zima je v kranjskogorskem turizmu ena najboljših v zadnjih 20 letih. Naša želja je, da bi še povečali smučarsko infrastrukturo ter število snežnih topov. Promocijski vidik Pokala Vitranc je neizmerljiv. Za nas gre za izjemno pomembno prireditev,« pravi kranjskogorski župan Jani Hrovat, ki je tudi oče ene najobetavnejših slovenskih alpskih smučark Mete Hrovat. Njen trener Jure Hafner nam je pod podkorensko strmino vesel povedal, da se je najstnica znava postavila na smuči, potem ko je zaradi dveh padcev na glavo izpustila nastop na svetovnem prvenstvu v Sankt Moritzu.

Glavna težava kranjskogorskih organizatorjev svetovnega pokala v alpskem smučanju je, da bo letošnja prireditev potekala v času šolskih počitnic. V Kranjski Gori si želijo, da se termina ne bi križala, saj bi imeli v tem primeru en teden več zasedenih maksimalnih zmogljivosti. Ker naj bi se termin naslednje leto spet križal, je Medven dejal, da bodo vnovič poslali pismo ministrstvu za šolstvo in šport, ali bi lahko v naslednji zimi počitnice prestavili za en teden. Ker se v Kranjski Gori zavedajo, da so odvisni od turizma, turistom omogočajo smučanje po tekmovalni progi. V naslednjih dneh bo nekajkrat delno ali v celoti zaprta, a se bo mogoče spustiti v Podkoren pod sedežnico.

Glavna novost letošnjega pokala Vitranc je, da je dolgoletni predsednik organizacijskega odbora Metod Dragonja odstopil, zamenjal pa ga je Gregor Benedik. »Imam veliko čast in odgovornost, ki sem jo sprejel, ker imam za seboj maksimalno podporo organizacijskega komiteja. V zadnjih letih aktivno sodelujem s Smučarsko zvezo Slovenije, naš kranjskogorski klub pa precej denarja investira tudi v smučarski poligon. Letos smo postavili novega v Podkorenu, ki je ves čas zaseden. Klubi in reprezentance so ga uporabljali več kot 60 dni,« pravi Gregor Benedik.

Organizatorji so po treningu številnih reprezentanc v Podkorenu, ki so se ga udeležile Avstrija, Italija, Rusija, Hrvaška in Slovenija, posneli izjemno zanimiv filmček, ki so ga isti dan poslali na Mednarodno smučarsko organizacijo (FIS). V glavni vlogi sta bila vodja tekmovanja Aleš Vidic in njegov svetovalec Janez Šmitek. V sliki sta pokazala vlažnost snega, trdo plast snega, razložila, zakaj so spodnji del proge že zalili z vodo, zgornjega pa bodo jutri, in še nekaj drugih podrobnosti s tekmovalne proge. Včeraj dopoldne so dobili odgovor, da sta veleslalomska in slalomska tekma v Kranjski Gori potrjeni brez obiska predstavnika FIS.

Eden vrhuncev 56. pokala Vitranc bo Q Max Party, ki bo pred športno dvorano Vitranc v soboto zvečer po podelitvi nagrad najboljšim veleslalomistom in žrebanju startnih slalomskih številk. Za zabavo bodo poskrbeli Nuša Derenda ter Crvena Jabuka in Rok'n'Band.