Izgubila je tudi del svoje ekipe. Bojana Pinter, ki je odstopila z mesta predsednice odbora za strokovno-medicinska vprašanja, je z oznako »nedostojno« povzela vtis, ki se poraja tako med mnogimi člani zbornice kot v širši javnosti. Tako visoke plače ne bi mogel upravičiti pred mladimi zdravniki in zobozdravniki, ki mesečno prejmejo okoli 1100 evrov, je pojasnil Zdenko Šalda, ki je bil prav tako med člani predvolilne ekipe Čebašek-Travnikove.

Ko ljudje presojamo posameznikovo plačilo, štejejo razmerja. Funkcija predsednika zbornice prinaša posebno odgovornost. A mesečna plača dobrih 9000 evrov bruto, kolikor naj bi pričakovala nova predsednica zbornice, bistveno presega plačo premierja ali predsednika države (5419 evrov bruto). Zbornica, v kateri se o plači nove predsednice še odločajo, je res subjekt zasebnega prava in tamkajšnjih plač zato ne zamejujejo okviri javnega sektorja. Vseeno pa ustanove, ki skrbi za licenciranje, specializacije in nadzor v zdravstvu, ne moremo kar tako primerjati z običajnim podjetjem. Ne gre le za denar, ki ga dobi za javna pooblastila. Drža vodstva zbornice, na katero se obračajo tudi številni bolniki in njihovi svojci, je pomembna že na simbolni ravni. Vrha zbornice ne bi smelo skrbeti le, kaj si o njem mislijo zdravniki.

Z občutkom, kaj se spodobi, so imeli na vrhu zbornice v preteklosti že večkrat težave. Kot nekdanja varuhinja človekovih pravic je ob opozarjanju na neprimerno ravnanje v primeru Nekrep to izkusila tudi Zdenka Čebašek Travnik. Zbornico je v tistem času vodila Gordana Živčec Kalan. Ob spornem motoviljenju pri presoji napak pri zdravljenju, zaradi katerih se je z zbornico ukvarjala celo protikorupcijska komisija, so odstopili ugledni člani njenega razsodišča. Pozneje je bila Živčec-Kalanova, ki je vodila tudi izolski zdravstveni dom, obsojena na desetmesečno pogojno zaporno kazen zaradi zlorabe položaja pri poslu med zdravstvenim domom in Mabro inženiringom (ta je med drugim gradil sedanji dom zdravniških organizacij na Dunajski cesti). Pomisleki v manj burnem mandatu Možine, ki je sledil, so bili drugačni. Očitna je bila predvsem počasnost pri presoji ekscesov v zdravstvu, zbornica pa je Slovenijo evropski komisiji zatožila zaradi pomoči javnim bolnišnicam in zdravstvenim domovom, ki da koncesionarje spravlja v slabši položaj.

Čebašek-Travnikova se je v svojih prejšnjih vlogah izkazala s čutom za ljudi, ki jim redko kdo prisluhne. Mandat predsednice zdravniške zbornice je nasprotno začela zelo slabo. Da ne želi prisluhniti, ji očitajo celo donedavni zavezniki. Oblastniki, ki v vseh kritikah vidijo poskuse spodkopavanja, so na nevarni poti. Prav tako ljudje na pomembnih funkcijah, ki se jim lastnih potez ne zdi smiselno javno pojasnjevati. Zdenka Čebašek Travnik je lahkotno zakoračila v past oblasti. Popravljanje prvega vtisa bo težje.