Napovedi črnogledih, da bo po zaprtju smučišča prenovljen planinski dom na Zelenici sameval, se niso uresničile. »Zdaj je pri nas bolj živahno, kot je bilo v času delovanja smučišča,« pravi vodja tamkajšnjega Gorniškega učnega centra (GUC) Zelenica Stanko Koblar. »In z gotovostjo tudi lahko rečem, da je obisk Zelenice zdaj mnogo večji, kot tje bil,« pravi in opozarja na ob koncih tedna polno veliko parkirišče ob nekdanjem mejnem prehodu Ljubelj, ki je izhodišče za dobro uro dolg vzpon do koče.

Na Zelenici pa se po štirih letih ponovno da smučati, saj so za domom postavili nizkovrvno vlečnico. »Kar nekaj ljudi jo je preizkusilo, pohodniki, ki s seboj niso imeli smuči, pa jih bodo prihodnjič prinesli,« njihovo presenečenje in vesele opazke iz preteklih dni povzema vodja centra.

Uporaba vlečnice je in bo ostala brezplačna

Za nakup vlečnice je poskrbela občina Tržič. Naložba je stala 14.800 evrov brez davka na dodano vrednost, pravi direktor občinske uprave Drago Zadnikar. Vlečnico so postavili na trasi nekdanje vlečnice Ciciban. Dolga je 132 metrov, na uro pa lahko prepelje do 600 oseb. Občina Tržič je upravljanje vlečnice prenesla na Planinsko društvo Tržič, ki je pred kratkim dobilo dovoljenje za obratovanje. Ob ustreznih vremenskih razmerah bo tako vlečnica delovala ob koncu tedna med 11. in 14. uro, med tednom pa ob predhodni najavi večjih skupin.

»Za vse uporabnike je vlečnica brezplačna,« zagotavlja Koblar in dodaja: »To ne velja samo za začetno obdobje, tako bo tudi ostalo.« Smučarsko opremo morajo sicer obiskovalci v nahrbtnikih prinesti s sabo. »Kadar pa se na Zelenici napovedo večje skupine, jim s snežnim teptalnikom, če so snežne razmere ugodne, pomagamo pri prevozu opreme in, če je treba, tudi kakšnega obiskovalca.« Z desetimi kompleti otroške smučarske opreme, ki jih je podjetje Elan podarilo društvu, so poskrbeli tudi za otroke, ki zdaj lahko prav na Zelenici naredijo svoje prve smučarske zavoje – z novo opremo na novi vlečnici.

Občina kupuje še eno žičnico

Za varnost na smučišču prostovoljno skrbijo člani tržiškega Planinskega društva in Gorniškega učnega centra Zelenica. »Sam sem naredil tečaj za nadzornika smučišča, čeprav ga na tako majhnem smučišču ne potrebujemo,« pravi Koblar. Sicer pa je občina vlečnico postavila prav za potrebe Gorniškega učnega centra, kjer potekajo gorniška izobraževanja in usposabljanja, šole v naravi in programi za krepitev skupinskega duha.

»Prenočitvene zmogljivosti v domu imamo zasedene do konca marca, nekateri termini pa so rezervirani že za nekaj let vnaprej,« pravi vodja centra.

Na občini Tržič po besedah direktorja občinske uprave Draga Zadnikarja ves čas skrbijo za dodatno ponudbo v centru. »V preteklih letih je Planinsko društvo Tržič že postavilo učno zavarovano plezalno pot (ferato) na Spodnjem plotu, v prihodnjih letih si želimo ponudbo razširiti še z umetno plezalno steno in otroškim igriščem.« Zadnikar dodaja, da se je tržiška občina v prizadevanju za nakup še ene podobne žičniške naprave vključila v projekt evropskega čezmejnega sodelovanja SI-AT, Interreg. »Kot kaže, smo bili v konzorciju uspešni, projekt je bil odobren in tako lahko računamo na širitev ponudbe.«