Poleg najmočnejših evropskih nogometnih lig, dveh, ki ob angleški domujeta v Veliki Britaniji (valižanska in škotska), ter tistih v državah Južne Evrope, v katerih zimskega premora praktično ne poznajo ali pa je ta zelo kratek, je »zimskega spanja« konec tudi v veliki večini drugih prvenstev. Že prejšnji teden so tako sezono nadaljevali v Avstriji, na Poljskem, v Romuniji in Švici, ta konec tedna bodo oživela igrišča po Danski, Bolgariji, Češki, Hrvaški, Madžarski, Makedoniji, Slovaški in Srbiji, na začetku naslednjega tedna v Črni gori, ob koncu pa še, poleg pri nas, v Bosni in Hercegovini ter Ukrajini. Le v Rusiji bodo sezono nadaljevali čez dva tedna.

Kakor koli, kar nekaj omenjenih lig je zanimivih tudi zaradi slovenskih igralcev, ki nastopajo v njih, a izmed slovenskih nogometnih »legionarjev« je treba tokrat posebej izpostaviti – trenerja. Matjaž Kek je namreč na Reki blizu temu, kar se je zdelo v zadnjih letih nemogoče: da z vrha, na katerem je sklenil zadnjih 11 (!) zaporednih sezon, sklati serijskega prvaka Dinamo iz Zagreba. Rijeka bi s tem osvojila svoj sploh prvi državni naslov v zgodovini, zagotovo pa bi vsem, ki jim srce bije za ta klub, ta dosežek pomenil še neprimerno več kot dve Kekovi uvrstitvi v ligaški del evropske lige ali pokalna in superpokalna lovorika iz leta 2014. A čeprav ima Rijeka po 20. krogu od 36 na vrhu lepih 6 točk prednosti pred Dinamom, jih čaka vse prej kot lahka naloga, že začetek pa bi skoraj težko bil težji: jutri namreč gostuje pri tretjeuvrščenem Osijeku.

Priprave na drugi del sezone so na Reki sicer minile v spremenljivem vzdušju. Najprej je na začetku novega leta moštvo zapustil steber moštva, branilec Matej Mitrović, ki je v Bešiktaš prestopil za 4,2 milijona evrov, kot posojen igralec Pescare pa je proti koncu januarja prišel branilec Dario Župarić. A se je tudi nemudoma poškodoval, ker vodilni možje kluba dolgo niso reagirali, pa se je v strokovno vodstvo naselilo nezadovoljstvo, kar je še pred časom javno poudaril tudi Kek. No, v zadnjih izdihljajih prestopnega roka je okrepitve le dočakal. V Rijeko sta tako »pet pred dvanajsto« prestopila branilec Ante Kulušić, ki je prišel iz Genčlerbirligija, in povratnik, slovenski napadalec Roman Bezjak. Ta je sezono že začel na Rijeki in ji s sedmimi goli na ravno toliko tekmah izdatno pomagal pri dobrem začetku sezone, zdaj pa ga je njegov klub Darmstadt, pri katerem se ni najbolje znašel, do konca sezone spet posodil v Rijeko. »Vesel sem, da sem se vrnil. Tu še nisem dokončal dela in verjamem, da ga spomladi bom,« je ob vrnitvi povedal Bezjak, ki ima celo lepe možnosti za krono najboljšega strelca lige – za vodilnim Soudanijem zaostaja le za tri zadetke!

Kakor koli, tri pomembne okrepitve so bile očitno dovolj, da so hrvaški mediji Rijeko razglasili celo za klub, ki je v prestopnem roku najbolje posloval, druga plat zgodbe pa je vseeno ta, da je zapravila vsega 150.000 evrov, zaslužila pa 4,7 milijona. Precej mirneje je bilo pri Osijeku, ki ni pripeljal novincev ter enega igralca poslal v drugo norveško, enega pa v tretjo hrvaško ligo. In še to: vmes, pozimi, ko je Real iz Madrida izgubil proti Sevilli, je Rijeka (p)ostala edini evropski klub, ki v sezoni 2016/17 na uradnih tekmah še ne pozna poraza!