Ta konec tedna hotel Jezero ob Bohinjskem jezeru, ki ga je januarja uničil požar, ponovno odpira svoja vrata. Po besedah direktorice hotela Polonce Noč bodo goste namestili v zadnji del hotela, ki ni bil poškodovan. Delovale bodo tudi recepcija, kuhinja in restavracija. Do 25. februarja naj bi bila dokončana tudi prenova sob v prvih dveh nadstropjih, okoli prvomajskih praznikov pa naj bi odprli še zgornje nadstropje in mansardo.

Izvajalci del hotel dobro poznajo

Tako hitra obnova je bila mogoča zato, pravi Nočeva, ker so pristojni po hitri akciji in pomoči okoliških služb ter prebivalcev ohranili trezno glavo in takoj stopili v akcijo. »Že naslednji dan smo vzpostavili ogrevanje stavbe, ki je bila po gašenju namočena z vodo, da ne bi zamrznila, saj bi to povzročilo še več škode. Ni bilo časa za tarnanje, takoj smo začeli delati, saj smo se zavedali, da moramo pred sprejemom prvih gostov dokončati streho,« se spominja Nočeva. »Angažirali smo izvajalce, ki so hotel prenavljali leta 2008. Ker so imeli načrte in so stavbo poznali, so lahko zelo hitro začeli delati.«

Svojevrstna motivacija so bili tudi turisti, predvsem tisti, ki so se vajeni v hotel vračati. Čeprav so jim v Bohinju v vmesnem času skušali poiskati enakovredno namestitev, je bilo to težko, saj so bili v omenjenem hotelu vajeni tako bazena kot bližine jezera. »Dlje časa je hotel zaprt, več gostov izgubi. Zato je za nas zelo pomembno, da vrata odpiramo ob zimskih počitnicah,« je poudarila Nočeva. Kmalu pa bosta hotel napolnili skupini nemških in nizozemskih gostov, ki se k njim vračajo vsako leto.

Hotel je pomemben nosilec bohinjskega turizma

Ponovnega delovanja hotela so veseli tudi v bližnji trgovini, restavraciji in na pošti, saj so tudi tam med njegovo obnovo zaznali manj obiska. Hitro vrnitev gostov pozdravljajo tudi v Turizmu Bohinj. »Veseli nas, da se jim je uspelo držati zastavljenih rokov. Podpiramo vsa njihova prizadevanja,« pravi direktor Turizma Bohinj Klemen Langus. »Ta hotel je namreč eden od nosilcev bohinjskega turizma. Na leto ustvari več kot 30.000 nočitev, po sanaciji pa upamo, da se bo številka še povečala. Zelo dobro namreč sodelujemo tudi pri dogodkih, ki ne potekajo v glavni sezoni, na primer pri festivalu alpskega cvetja.«

Kot je znano, je hotel Jezero, ki je v lasti družbe Alpinum hoteli, na začetku letošnjega leta zajel hud požar. Izbruhnil je v mansardi, kjer je bila nameščena večja klimatsko-prezračevalna naprava. Ogenj se je razširil še na druge prostore, na ostrešje in predmete v hotelu. Nameščene goste, našteli so jih več kot sto, so policisti iz hotela evakuirali, okoli 200 gasilcev pa se je dolge ure bojevalo z ognjenimi zublji. Razmere so oteževali tudi nizke temperature močno pod lediščem in močan veter, ki je pihal med požarom. Kljub vsemu v požaru ni bil nihče poškodovan, končal se je le z gmotno škodo. Ta bo po ocenah Nočeve znašala okoli milijon in pol evrov, pri čemer lastniki upajo tudi na povračilo denarja od zavarovalnice.